fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoU Crnoj Gori svakog drugog dana po jedna žena žrtva porodičnog nasilja

U Crnoj Gori svakog drugog dana po jedna žena žrtva porodičnog nasilja

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori svakog drugog dana po jedna žena je žrtva porodičnog nasilja, ukazuju podaci Centra za ženska prava (CŽP).

Centru se za deset mjeseci ove godine za pomoć obratilo 180 žena zbog porodičnog nasilja.

“Prošle godine CŽP-u za pomoć se obratila 201 korisnica, kojima je pruženo 3.510 usluga, a do oktobra ove godine 214 korisnica, od čega njih 180 zbog nasilja u porodici”, kazali su „Danu“ iz te nevladine organizacije.

Oni su naveli da su ove godine pružili 3.074 usluge, koje podrazumijevaju informisanje, psihološku i pravnu pomoć, zastupanje pred sudom, medijaciju sa institucijama i pratnju „povjerljivog lica“ kroz procedure u institucijama.

Koordinator Servisa podrške u CŽP-u Ana Jaredić, rekla je da se žene koje pretrpe nasilje, najčešće prvo obrate institucijama.

“Nama se uglavnom obraćaju onda kada naiđu na nedakvatan odgovor institucija”, kazala je Jaredić.

Ona je objasnila da su od početka godine, osim pravnog zastupanja i pratnje povjerljivog lica, imali 170 kontakata sa institucijama u smislu zahtjeva za postupanje ili za informisanje o preduzetim radnjama.

“Ukoliko se radi o ženama koje su već bile naše korisnice, onda se za ponovljeno nasilje obrate nama i uz našu podršku prolaze kroz sve procedure od prijave do kraja postupka”, kazala je Jaredić.

Ona je dodala da iskustvo pokazuje da je veoma važno da žena ima sveobuhvatnu podršku, kakvu pruža njihov servis, od početka do kraja postupka.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Snažan rast indeksa nakon slabog podatka s tržišta rada

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Američki indeksi skočili su u petak nakon što je aprilski izvještaj...