fbpx
15 C
Podgorica
December 9, 2022.
NaslovnicaCrna GoraTraže povećanje zarada zaposlenima u FZO

Traže povećanje zarada zaposlenima u FZO

Podgorica, (MINA) – Sindikat Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) zatražio je od nadležnih organa povećanje zarada i izjednačavanje koeficijenata zaposlenih u Fondu sa koeficijentima nemedicinskog kadra u zdravstvenim ustanovama.

Sindikat FZO uputio je inicijativu za povećanje zarada ministarstvima zdravlja i finansija i Samostalnom sindikatu zdravstva Crne Gore.

“Smatramo da su zaposleni u Fondu nepravedno zapostavljeni i njihov rad nedovoljno valorizovan u odnosu na složenost poslova koje obavljaju, a koji su krucijalni za funkcionisanje zdravstvenog sistema, posebno imajući u vidu nedavno povećanje zarada nemedicinskog kadra u zdravstvenim ustanovama, čiji rad usmjeravamo i kontrolišemo”, navodi se saopštenju Sindikata.

Fond, kako su rekli iz Sindikata, nema mehanizme da zadrži zaposlene koji žele da odu jer su konstantno izloženi pritisku zbog velikog obima posla, a pri tom nezadovoljni visinom zarade.

“Očekujemo da vašim angažovanjem utičete da se otklone nejednakosti na koje smo ukazali, kao i da sagledate mogućnost da se preduzmu dodatne aktivnosti u cilju poboljšanja položaja zaposlenih u Fondu”, dodaje se u saopštenju.

Iz Sindikata su podsjetili i da je FZO jedna od najvažnijih institucija ne samo u zdravstvenom sistemu, već i u Crnoj Gori, koja obezbjeđuje ostvarivanje prava iz zdravstvene zaštite i zdravstvenog osiguranja.

“Godišnjim budžetom Fonda od 350 miliona EUR finansira se zdravstvena zaštita svih građana i svi su po nekom osnovu (slučaj bolesti, trudnoće, povreda, nesreće na poslu) predmet našeg rada kroz svakodnevne aktivnosti 23 područne jedinice širom Crne Gore”, ističe se u saopštenju.

Iz Sindikata su ukazali na disproporciju u koeficijentima za zarade za radna mjesta sa istom školskom spremom u zdravstvenom sistemu za koje važi Granski kolektivni ugovor za zdravstvenu djelatnost i koeficijentima Fonda za koje važi Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Oni su predložili da se izjednače koeficijenti zaposlenih u FZO sa koeficijentima nemedicinskog kadra u zdravstvenim ustanovama, u skladu sa Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije