fbpx
NaslovnicaCrna GoraSrzentić: Društvo koje može da se podiči novinarima uvijek će imati perspektivu

Srzentić: Društvo koje može da se podiči novinarima uvijek će imati perspektivu

Podgorica, (MINA) – Društvo koje može da se podiči svojim novinarima uvijek će imati perspektivu, poručila je ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić, dodajući da je Crna Gora posljednjih decenija prepoznata po tome što je kritička riječ snažila.

Ona je na Tviteru /Twitter/, u čestitki povodm Dana novinara Crne Gore, navela da vlast taj jubilej obavezuje da ponudi sistemske alate za poboljšavanje položaja u kojima novinari žive i rade.

Prema riječima Srzentić, ima više razloga za optimizam nego lani.

“Društvo koje može da se podiči svojim novinarima uvijek će imati perspektivu. Crna Gora je poslednjih decenija prepoznata i po tome što je kritička riječ samo snažila i bivala glasnija”, napisala je Srzentić.

Ona je istakla da u Crnoj Gori, u kojoj demokratija i medijske slobode nijesu na optimalnom nivou, novinarstvo nikada nije bilo lagodno zanimanje i da se pred tom profesijom pojavljuju brojni izazovi.

“Finansijski problemi sa kojima se suačavate posebno na lokalnom nivou, mogu biti prevazidjeni punom primjenom programa Evropa sad”, navela je Srzentić.

Srzentić je dodala da su kroz Fond za podsticanje medijskog pluralizma zaživjele mjere pomoći medijima, koje mogu ojačati njihovu finansijsku sigurnost i osigurati bolje uslove za rad.

“Unaprijedićemo ovaj alat kako bismo osigurali da ove mjere države direktno osjećaju zaposleni u medijima”, rekla je Srzentić.

Kako je navela, najviše zabrinjava statistika napada na novinare koja je u prošloj godini dostigla vrhunac, sa 21 napadom.

“Iznad svega je stvaranje sigurnog ambijenta za vaš rad i procesuiranje svih napada. Zato raduje nedavna izmjena Krivičnog zakonika u dijelu oštrijih sankcija za napade na novinare”, istakla je Srzentić.

Srzentić je istakla da, vidjevši kako visoko polarizovana medijska scena u Crnoj Gori funkcioniše, i koliko se pod uticajem centara moći novinarstvo često stavlja u službu politike, vjeruje da su novinari najveći čuvari svoje profesije.

“Sva važna pitanja koja opterećuju vašu profesiju, adresiramo kroz izradu Medijske strategije i izmjene medijskih zakona. Ovi procesi su pokrenuti sa ciljem da mediji mogu slobodno i profesionalno da izvještavaju, a da novinari rade u bezbjednom okruženju i na uređenom tržistu”, kazala je Srzentić.

Ona je poručila da ohrabruje novinare da se udružuju kroz sindikalne organizacije, kako bi se jače borili za svoja prava, da podstiču samoregulaciju kako se ne biste udaljili od vrijednosti profesije, da se uključuju u izradu dokumenata za uređenje medijske scene i svoje stavove jasno zastupaju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije