fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoŠpediter osumnjičen da je član međunarodne kriminalne organizacije

Špediter osumnjičen da je član međunarodne kriminalne organizacije

Podgorica, (MINA) – Specijalno državno tužilaštvo (SDT) pokrenulo je krivični postupak protiv špeditera Đ.D. zbog sumnje da je član međunarodne kriminalne grupe koja je, kako se sumnja, formirana radi šverca kokaina iz Južne Amerike u Evropu, a djelovala je i u Crnoj Gori.

To je, na zajedničkoj konferenciji za novinare SDT-a, Uprave policije i Uprave prihoda i carina saopštio specijalni tužilac Miroslav Turković.

On je, govoreći o zapljeni kokaina u magacinu kompanije Voli, kazao je da se došlo do dokaza koji upućuju na osnovanu sumnji da je kriminalna organizacija formirana tokom prošle godine, na teritoriji Crne Gore, Slovenije i Ekvadora.

Turković je naveo da je ta organizacija djelovala u međunarodnim razmjerama, i da postoji osnovana sumnja da su iz Južne Amerike u Evropu transportovali, radi dalje prodaje, velike količine kokaina.

“Prema do sada prikupljenim podacima, radi se o međunarodnoj kriminalnoj organizaciji koja je djelovala u Crnoj Gori, više drugih evropskih država i na teritoriji Ekvadora”, kazao je Turković.

Prema njegovim riječima, utvrđeno je do granica osnovane sumnje da je ta kriminalna organizacija u svom djelovanju koristila privredne i poslovne strukture više kompanija, radi šverca kokaina.

„Dosadašnjim radom utvrđeno je da je kokain u kontejner utovaren u Ekvadoru, i da je kriminalna organizacija imala unaprijed razrađen plan transporta i izuzimanje kokaina iz kontejnera u Luci Bar“, pojasnio je Turković.

Kako je naveo, SDT je pokrenulo krivični postupak protiv Đ.D. zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

“Postoji osnovana sumnja da je Đ.D. prihvatio članstvo u kriminalnoj organizaciji koju su formirala dva NN lica i koja je stvorena radi vršenja neodređenog broja krivičnih djela”, kazao je Turković.

On je rekao da je put droge bio takav da je ona dolazila od Južne Amerike do sabirnih luka u Evropi, odakle se manjim brodovima transportovala do Luke Bar.

“Cilj ove kriminalne organizacije je bio da se droga izuzme ispod mjera carinskog nadzora u Slobodnoj carinskoj zoni. Na takav zaključak upućuju brojni dokazi koje smo prikupli u dosadašnjem toku istrage”, pojasnio je Turković.

On je dodao da je u pošiljci nađeno oko 500 kilograma kokaina i da je bila zapakovana tako da se jasno razlikuje od ostatka tovara.

“Očigledno je da je namjera bila da se ova roba izuzme u Slobodnoj carinskoj zoni i da se na taj način dalje tranzitira”, naveo je Turković.

On je, govoreći o podacima do kojih su došli u istrazi prisluškivanja glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, kazao da je bivši direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost “pravio bilješke o Katnićevim privatnim i službenim razgovorima”.

Vršiteljka dužnosti direktorice UPC, Milena Petričević, kazala je da je akcija zapljene kokaina realizovana zbog adekvatnog odnosa carinskih radnika.

Radi se, kako je navela, o kontejnerskom sadržaju koji je 2. januara uplovio u Luku Bar na brodu „Spirit of chennai”.

Prema riječima Petričević, carinski službenik koji je tog dana rukovodio skenerom, došao je do saznanja da je jedan kontejner kontaminiran.

“U skladu sa već uspostavljenom odličnom saradnjom sa Uprave policije i SDT-om, mi smo napravili procjenu da takav podatak moramo podijeliti sa institicijama”, rekla je Petričević, dodajući da je pošiljka praćena do terminala u Podgorici.

Glavni specijalni tužilac, Milivoje Katnić, kazao je da su za kokain u kontejneru saznali od policije, a policija od carinika.

“Oni su utvrdili i nama saopštili sa 99 odsto vjerovatnoće da se radi o kokainu”, rekao je Katnić.

On je kazao da je plomba garant da taj tovar od Ekvadora do Luke Bar nije niko otvarao.

Kako je kazao, u Voliju je, kada su radnici to otkrili, izvršen pretres i nađena je plomba.

Katnić je pojasnio da je svrha plombe bila da se obmanu carinski radnici i da izgleda kao da kontejner nije ranije otvaran.

“Plan je bio da se otvori kontejner, uzme droga, plomba ponovo stavi na kontejner i završi posao”, rekao je Katnić.

Kako je naveo, tako je bilo učinjeno najmanje tri puta u proteklih pet ili šest mjeseci.

Katnić je kazao da cilj nije bio Voli, nego dio carniske zone.

“Zato što je Voli poslao u posljednjih pola godine desetine dopisa policiji i carini Crne Gore i tražio da skeniraju svaku robu koja dolazi”, rekao je Katnić.

On je istakao da su iz Volija podnijeli zahtjev da se izvrši kontrola i tog kontejnera.

Katnić je kazao da sumnjaju da su 2. juna, 2. avgusta i 14. oktobra članovi kriminalne grupe uspjeli da odnesu oko tri tone kokaina iz Slobodne zone.

On je naveo da se kokain preuzima u Slobodnoj carinskoj zoni i da je postojala mogućnost da jedna kriminalna grupa “otme drogu od Bara do Volija”.

“Treća mogućnost bila je da su i ovi iz Volija uključeni. Potvrđeno je da su se pokazali časni i pošteni radnici”, rekao je Katnić.

On je, na pitanje da li kompanija Voli ima veze sa švercom, kazao da nema osnova sumnje da su oni u bilo čemu učestvovali.

Na pitanje da li se u policijskom smislu zaplijena droge u Voliju može smatrati neuspjehom, Katnić je kazao da je to sjajna i uspjela akcija policije i carinika, kao i da radnici Volija, koji su pozvali policiju, nijesu pokvarili akciju.

“Policijska akcija je uspjela, zato što smo uzeli drogu i spriječili da ove kriminalne organizacije dođu do stotina miliona”, rekao je Katnić.

Specijalni tužilac Saša Čađenović je, govoreći o aktivnostima SDT-a, rekao da ono uvijek radi na razbijanju i sprečavanju djelovanja kriminalnih organizacija.

On je kazao da je 10. decembra SDT proširilo istragu protiv Đ.P. zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije, otmice i ubistva M.R.

„Prema podacima i dokazima koji su do sada prikupljeni, postoji osnovana sumnja da je Đ.P. prihvatio članstvo u kriminalnoj organizaciji čiji su organizatori K.S. i B.I.“, rekao je Čađenović.

Čađenović je rekao da podaci do granice osnovane pokazuju da je Đ.P. sa više osoba izvršio krivično djelo otmice.

Kako je rekao, prikupljeni dokazi ukazuju na postojanje osnovanje sumnje da je Đ.P. nakon 14. oktobra 2020. godine, zajedno sa drugim pripadnicima kriminalne organizacije, čuvao otetog M.R.

„Postoji osnovana sumnja da je Đ.P. 21. decembra 2020. godine, sa R.M., u skladu sa kriminalnim planom, bio u unaprijed pripremljenom štek stanu gdje je M.R čuvan i ubijen“, rekao je Čađenović.

On je kazao da je SDT 24. decembra prošle godine donijelo Naredbu za sprovođenje istrage protiv devet fizičkih lica, zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, teško ubistvo i pokušaju teškog ubistva.

„Do granice osnovane sumnje prikupljeni su dokazi da su organizatori te kriminalne organizacije Z.M. i jedno NN lice“, rekao je Čađenović.

Prema riječima Čađenovića, ona je djelovala na teritoriji Crne Gore i drugih evropskih država.

On je dodao da se prikupljenim dokazima tih devet osoba osnovano sumnjiče da su izvršili više krivičnih djela na teritoriji Crne Gore.

„Svaki pripadnik ove kriminalne organizacije imao je tačno određen zadatak i ulogu. To ukazuje da je ova organizacija bila dobro koncipirana i da je imala čvrtsu organizaciju“, rekao je Čađenović.

Čađenović je dodao da, prema dokazima koji su prikupljeni, postoji osnovana sumnja da je 17. oktobra 2020. u Podgorici izvršeno teško ubistvo P.N. i P.D.

„Pored navedenog, utvrđeno je, do granice osnovane sumnje, da su pripadnici ove kriminalne organiziacije stvarali uslove da neposredni izvršioci ovog krivičnog djela ostanu neotkriveni“, kazao je Čađenović.

On je naveo da postoji osnovana sumnja da su pripadnici te kriminalne organizacije pokušali teško ubistvo S.K, S.I i K.M, koje je izvršeno 18. novembra 2021. godine u Beraname.

On je naveo da su uhapšeni V.D. Đ.V. M.M, M.N. i Đ.M i da im je određen pritvor od nadležnih sudova, zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili više krivičnih djela.

Čađenović je istakao da je ta kriminalna organizacija stvorena i radi vršenja neodređenog broja krivičnih djela, ubistava, teških ubistava, iznuda, neovlašćene proizvodnje, držanja i stavljanja u promet opojnih droga.

Kako je kazao, postoji osnovana sumnja da su planirali izvršenje krivičnih djela na teritoriji Srbije.

„Kriminalna organizacija se bavila i trgovinom oružjem, te su između sebe razmjenjivali automatsko oružje“, rekao je Čađenović.

Čađenović je kazao da se ta kriminalna organizacija bavila i prodajom kokaina.

„Djelovanjem SDT-a, Specijalnog policijskog odjeljenja i Odsjeka za borbu protiv krivičnih djela, smatramo da je djelovanje ove kriminalne organizacije u cjelosti onesposobljeno, za osobama koje nijesu uhapšene, raspisane su potjernica“, naveo je Čađenović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije