fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoSič predsjedavajući NATO Savjetodavne grupe za plovidbenost

Sič predsjedavajući NATO Savjetodavne grupe za plovidbenost

Podgorica, (MINA) – Načelnik Vojno vazduhoplovnog autoriteta Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG), potpukovnik Toni Sič, izabran je za predsjedavajućeg NATO Savjetodavne grupe za plovidbenost (AWAG).

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Sič je prvi predstavnik Crne Gore kojeg su NATO nacije izabrale za ovu poziciju i obavljaće tu dužnost u naredne dvije godine.

“Predsjedavanje i angažovanje nacionalnog predstavnika u radu AWAG grupe predstavlja još jedan važan doprinos kolektivnom sistemu bezbjednosti i implementaciji NATO politika”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će to biti prilika za sticanje dodatnog iskustva, kako bi Vojni vazduhoplovni autoritet (VVA) VCG bio i zvanično prepoznat od NATO-a u narednoj godini.

Iz Ministarstva odbrane su pojasnili da je AWAG grupa stručno tijelo koje savjetuje NATO Vazduhoplovni komitet po svim aspektima vezanim za plovidbenost vazduhoplova.

Kako su naveli, AWAG poseban fokus ima na uspostavljanju jedinstvenog standardizovanog sistema unutar Alijanse, kroz implementaciju NATO politike plovidbenosti.

“Ta savjetodavna grupa implementaciju NATO politike plovidbenosti provodi kroz NATO proces prepoznavanja nacionalnih vojnih vazduhoplovnih autoriteta, nacionalnih agencija za civilno vazduhoplovstvo kao i NATO agencija koje u svom sastavu imaju vazduhoplovne kapacitete”, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su podsjetili da je 2020. u okviru Generalštaba VCG formiran VVA kao nezavisno nadzorno tijelo unutar nacionalnog sistema plovidbenosti, koje predviđa NATO politika plovidbenosti, sa primarnim ciljem unapređenja sigurnosti u svim oblastima vojnog vazdušnog saobraćaja VCG.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Ubjedljiv poraz Budućnost Bemaksa u Đeru

Podgorica, (MINA) - Rukometašice Budućnost Bemaksa poražene su danas u Đeru od istoimenog mađarskog...