fbpx
NaslovnicaCrna GoraProtest ako škola ne počne 1. septembra

Protest ako škola ne počne 1. septembra

Podgorica, (MINA) – Građanski pokret Crne Gore (GPCG) pozvao je premijera Zdravka Krivokapića da bude odgovoran i ne pojačava tenzije i podjele, da “shvati” da je on premijer svih građana i da mu pitanju početka školske godine bude prioritet.

Iz tog saveza su kazali da se Krivokapić, umjesto da brine zbog požara u Crnoj Gori, pogoršanja epidemiloške situacije i što još nije poznato kada će početi školska godina, brine o hirotonisanju
Joanikija kao o najvažnijem pitanju države.

Oni su poručili su da će organizovati protest ako školska godine ne počne 1. septembra.

Iz Građanskog pokreta su kazali da je “više nego licemjerno” od savjetnika predsjednika države Veselina Veljovića što poziva na prateste protiv onih sa kojima je njegov šef Milo Đukanović decenijama, kako kažu, prećutno sarađivao.

Iz Građanskog pokreta navode da je posrijedi “ili licemerje ili neobaviještenost” da je ta ista Crkva, protiv koje bi, kako kažu, Veljović po Ustavu da protestuje na Cetinju 5. septembra, u proteklih tri decenije sagradila, na toj istoj teritoriji, oko 500 bogomolja.

“Da je ta ista crkva nesmetano školovala kadar a jedan od školovatelja na učilištu te škole bio i sam sadašnji premijer? Zar je moguće da je toliko neobaviješten i čemu se čudi”, dodaju iz Građanskog pokreta.

Prema njihovim riječima, ničim izazvan, na Kongresu Demokratske partije socijalista u oktobru 2019, Đukanović, poslije višedecenijske plodne saradnje, odluči da “raskine vezu” predlogom Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“Višedecenijska plodna veza, kad dođe do svog kraja, obavezno nosi sa sobom žrtve, obično je taj razvod buran, i košta puno, naročito “djecu”, u ovom slučaju crnogorski narod”, kazali su iz Građanskog pokreta.

Oni navode da je Đukanović kao iskusan političar morao da zna da trenutak nije bio dobar ni podesan za “guranje prsta u osinje gnijezdo”.

“Taktički pogrešan korak zaljuljao je krhku crnogorsku priču koja je krhka jedino zbog siromaštva njenih građana, fiktivno dijeljenih zarad partitokratskih profita i klero-šovinističkih ciljeva”, kaže se u saopštenju.

Prema njihovoj ocjeni, simbole crnogorskog identiteta – crnogorsku crkvu i Fakultet za crnogorski jezik i kulturu prethodna vlast je “s brda s dola” instalirala mimo akademskih i crkvenih kanona.

“Samo da bi imala patriotski paravan iza koga je sprovodila svakovrsne pljačke “legalnim putevima” te prećutno sarađivala sa istim tim klero-šovinistima ne smetajući im da grade i obrazuju kadar”, dodali su iz Građanskog pokreta.

Oni se pitaju “otkud sad odjednom napad patriotizma kod Veljovića i pozivanje na Ustav kad ga je vlast njegovih političkih partnera gazila toliko puta”.

Iz Građanskog pokreta smatraju da je nova vlast je došla na krilima samo jednog zahtjeva – a to je obaranje Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“A to i sprovode. Taj projekat vode do kraja. U međuvremenu koriste sve političke obrasce prethodne vlasti, po dubini i širini, nasilno i bahato, i ono malo što je ostalo, i od kulture i identiteta uništavaju požarima, i sve postaje garež”, kazali su oni.

Prema njihovim riječima najveću odgovornost, na današnji dan, bez obzira na okolnosti, za sve građane Crne Gore, nosi aktuelni premijer.

Oni navode da Krivokapić umjesto da brine što gori Nacionalni park Durmitor i niz drugih prostora po Crnoj Gori, i da sa Srpskom pravoslavnom crkvom organizuje i finansira gašenje požara, on brine o hirotonisanju Joanikija “kao o najvažnijem pitanju države”.

Iz Građanskog pokreta ukazuju da broj zaraženih raste i da “nam je budućnost zbog toga ugrožena”, jer je zbog otvaranja granica sada upitan nastavak obrazovanja djece koja, kako ocjenjuju, ukoliko se nastavi onlajn nastava ili reducirana, trajno gube u pogledu i mentalnog rasta i razvoja i u pogledu znanja.

Oni pitaju “kuda i kako dalje premijeru”.

“Kuća Vam gori a Vi brinete gdje ćemo da se molimo i kom popu da se poklonimo kad nam vatra sprži kuću do temelja”, dodali su iz Građanskog pokreta.

Oni su poručili da je odgovornost na Krivokapiću jer je premijer svih građana.

“Vi uporno hoćete 5. septembar, i baš Cetinje. Riješite prvo šta ćemo prvog septembra, gdje će djeca”, kaže se u saopštenju.

Oni poručuju da ukoliko to ne riješi, doći će pred Ministarstvo prosvjete 1. septembra da pitaju Krivokapića “s kojim pravom se igrate našom budućnošću”.

Oni su kazali da je budućnost Crne Gore u obrazovanju i mentalnom zdravlju djece.

“Prošlost može da sačeka i četvrti i bilo koji drugi septembar. Djeca ne mogu da čekaju”, zaključuje se u saopštenju Građanskog pokreta.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

suncano, vremenska prognoza

U Crnoj Gori sjutra sunčano

Podgorica, (MINA) - U Crnoj Gori sjura će biti pretežno sunčano, a najviša temperatura...