fbpx
NaslovnicaCrna GoraProcesuirali 28 pripadnika međunarodne kriminalne organizacije

Procesuirali 28 pripadnika međunarodne kriminalne organizacije

Podgorica, (MINA) – Crnogorska policija, uz aktivnu podršku i koordinaciju EUROPOL-a, u saradnji sa organima više država, procesuirala je 28 pripadnika međunarodne kriminalne organizacije koji se dovode u vezu sa krijumčarenjem 6,1 tone kokaina na transnacionalnom nivou, saopšteno je iz Uprave policije.

Iz policije su kazali da su to uradili u sklopu aktivnosti u borbi protiv teškog i organzovanog kriminala, u saradnji sa organima za sprovođenje zakona Srbije, Italije, Hrvatske, Slovenije, Španije, Portugala i Holandije.

Kako je saopšteno, krivičnom prijavom obuhvaćeni su L.C. (47) i S.A. (45), državljani Italije i D.V. (39), F.R. (35), D.G. (62), N.P. (55), N.G. (48), S.M. (42), R.V. (39), I.A. (31), J.V. (26), M.R. (34), B.V. (50), M.L. (58), J.E. (27), Ž.D. (48), M.Đ. (60), V.R. (52), T.B. (39), N.M. (31), V.L. (48), N.M. (43), A.M. (32), D.Ž. (69), D.M. (48) i Z.G. (43), državljani Crne Gore.

Navodi se da su krivičnom prijavom obuhvaćeni i državljani Srbije i S.M. (45) i A.D. (46).

Iz policije su naveli da su oni osumnjičeni za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Kako su kazali policijsko-tužilačke mjere i radnje sprovedene su na teritoriji sedam zemalja, a izvršeni su pretresi na ukupno 52 lokacije.

„U Crnoj Gori je u sprovođenju navedenih aktivnosti učestovalo 200 službenika Uprave policije. Izvršeni su pretresi na ukupno 33 lokacije u našoj državi i tom prilikom pronađeno je i oduzeto više desetina hiljada eura, skupocjeni satovi, bankovne kartice, dokumenta, municija i oružje, vozilo i gliser“, kaže se u saopštenju.

Iz policije su naveli da je uhapšeno osam osoba i to R.V. (39) iz Nikšića, D.G. (62) iz Kotora, S.M. (42) iz Podgorice, N.P. (55) iz Kotora, B.V. (50) iz Kotora, N.G. (48) iz Danilovgrada, J.E. (27) iz Kotora i M.R. (34) iz Podgorice.

Ističe se da su su I.A. (31), F.R. (35), M.L. (58), J.V. (26) trenutno nedostupni nadležnim organima.

„D.V. (39) je prethodno uhapšen u Srbiji po međunarodnoj potjernici zbog drugih krivičnih djela“, dodaje se u saopštenju..

Navodi se da su Ž.D., M.Đ., V.R., T.B., N.M. (31), V.L., N.M. (43), A.M., D.Ž., D.M. i Z.G. uhapšeni na Arubi 2020. godine i oni su osuđeni na dugogodišnje kazne zatvora.

Iz policije su kazali da su 2019. godine otpočeli policijsko-tužilačke mjere i radnje na prikupljanju dokaza za grupu osoba sastavljenu od državljana Crne Gore, Italije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Velike Britanije, za koje se sumnjalo da se bave transnacionalnim krijumčarenjem kokaina rutom Južna Amerika – Evropa, korišćenjem različitih plovila.

„Prikupljena saznanja, stepen organizovanosti i modus operandi ukazivali su na to da je grupa bila aktivna i u prethodnom periodu“, rekli su iz policije.

Kako se navodi, priprema i organizacija kriminalnih aktivnosti sprovodila se u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Španiji – Balearska ostrva, Kanarskim ostrvima, Zelenorskim ostrvima, Capo Verde, Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Iz policije su kazali da su se kriminalne aktivnosti realizovale u Portugalu – Azorska ostvra, Obali Slonovače, Karibima – Aruba, Grenadi, Sabu, Antigvi i Barbudi, Svetom Eustahiju i Svetom Martinu.

„Kroz aktivnosti međunarodne saradnje, razmjenu informacija, veći broj operativnih sastanaka sa organima za sprovođenje zakona Srbije, Slovenije, Španije, Italije, Portugala i Holandije, definisani su pojedinčani detalji i zajednička strategija djelovanja u cilju identifikacije svih osoba uključenih u predmetnu kriminalnu aktivnost“, navodi se u saopštenju.

Kako je saopšteno, dogovoreno je zajedničko djelovanje sa precizno definisanim ulogama, modusom operandi sprovođenja ovih aktivnosti uključujući i novčane transkacije između članova kriminalne organizacije i uključene međunarodne kompanije.

„Kao i ostali fundamentalni elementi neophodni za relizaciju pojedinačno planiranih aktivnosti – zapljene i prikupljanje dokaznog materijala neophodnog za sprovođenje postupka pred nadležnim pravosudnim organima“, dodaje se u saopštenju.

Policija Portugala je, kako piše u saopštenju, 30. maja 2019. godine, na Azorskim ostvrima – Horta, na brodu „Yemaya“, zaplijenila ukupno 500 paketa u kojima se nalazio kokain, ukupne težine 592,9 kilograma.

„Prilikom realizacije ove aktivnosti uhapšene su tri osobe – državljanin Crne Gore, državljanin Hrvatske i Velike Britanije“, kaže se u saopštenju.

Iz policije su kazali da prikupljeni dokazi ukazuju da su ključne uloge u sprovođenju te kriminalne aktivnosti imali organizator L.C. državljanin Italije, povezan sa mafijaškom organizacijom Ndranghetai i državljanin Crne Gore F.R., zadužen za regrutaciju pomoraca i pružanje logističke podrške.

„Krivičnom prijavom u vezi sa navedenim događajem obuhvaćeno je 17 osoba, od čega su 13 državljani Crne Gore“, istakli su iz policije.

U saopštenju se navodi da je mornarica Obale Slonovače u februaru 2020. godine, na brodu „Trasgo – Nadudanma“ zaplijenila 411 kilograma kokaina i uhapsila pet osoba koji su državljani Gane, dok su u nastavku aktivnosti uhapšena dva državljanina Slovenije.

„Za organizaciju krijumčarenja sumnjiči se ista osoba kao i u prethodnom slučaju – državljanin Italije, dok je cijela grupa angažovana u konktenom slučaju bila sačinjena od 11 članova, među kojima su i dva državljanina Crne Gore“, naveli su iz policije.

Navodi se da su nadležni organi za Arube, takođe u februaru 2020. godine, na brodu „Aressa“ zaplijenili 5,1 tonu kokaina i uhapsili 11 državljana Crne Gore, koji su osuđeni na kazne zatvora od devet do 15 godina.

„Za organizaciju ove aktivnosti osumnjičen je V.D. – državljanin Crne Gore, koje je već ranije procesuiran zbog aktivnosti krijumčarenja 840 kilograma kokaina u drugom predmetu, a koji je po međunarodnoj potjernici slobode lišen u Srbiji 13. jula ove godine“, kaže se u saopštenju.

Iz policije su kazali da akcija „FLORIDA I“ predstavlja dio kontinuiranih mjera i radnji koje Uprava policije u saradnji sa međunarodnim partnerima sprovodi u cilju razbijanja struktura organizovanog kriminala koje se bave krijumčarenjam narkotika na međunarodnom nivou, dominantno sastavljenih od pripadnika balkanskog kartela.

Kako su kazali, potvrđena je veoma dobra međunarodna saradnja organa za sprovođenje zakona više zemalja koje su geografski pozicionirane na krijumčarskim rutama, kao i zemalja čiji državljani predstavljaju dio širih transnacionalnih krijumčarskih mreža, uz naglašenu logistišku, operativnu i analitičku podršku EUROPOL-a.

Iz policije su dodali da je dio aktivnosti podržao Regionalni projekat EU IPA 2019 „Borba protiv teškog kriminala na Zapadnom Balkanu“.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije