fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoPorast Klikbejt reklama sa lažnim vijestima i dezinformacijama

Porast Klikbejt reklama sa lažnim vijestima i dezinformacijama

 

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori je posljednjih mjeseci primijećen porast Klikbejt /ClickBait/ reklama koje šire lažne vijesti i dezinformacije, upozorili su iz Uprave policije i apelovali na građane da budu oprezni prilikom otvaranja tih sadržaja.

Kako su naveli iz policije, Klikbejt reklame često koriste senzacionalističke naslove i privlačne slike kako bi zainteresovale korisnike da kliknu na njih, često ih vodeći na web stranice sa neprovjerenim ili potpuno lažnim sadržajem.

Iz policije su saopštili da su reklamni baneri u posljednje vrijeme koristili i fotografiju predsjednika Jakova Milatovića, uz propratne naslove koji su se odnosili na primanja penzionera, navodna vanredna povećanja, smanjenja penzija i dodatke na penzije.

„Zloupotrebom fotografije Milatovića ugrožen je njegov lični i profesionalni integritet, a samim tim i ugled Crne Gore, koju predsjednik predstavlja kao inokosni državni organ”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Klikbejt reklama sadržaj koji je dizajniran da privuče pažnju i podstakne ljude da kliknu na link kako bi vidjeli sadržaj.

“Klikbejt često koristi zavaravajuće fraze ili slike kako bi izazvao znatiželju ili emocionalnu reakciju, to je fenomen koji se često koristi u onlajn /online/ svijetu kako bi se privukla pažnja korisnika i povećao broj posjeta određenom sadržaju”, kazali su iz policije.

Reklamni sadržaj se, kako su dodali, može koristiti i za prevare i širenje zlonamjernih programa, kao što su virusi ili maliciozni softveri.

“Kada korisnici kliknu na takve linkove, mogu biti preusmjereni na web stranice koje sadrže lažne ponude i prevarantske šeme za laku zaradu”, navodi se u saopštenju.

Iz policije su ukazali da korisnici mogu biti izloženi i zlonamjernim programima koji se mogu automatski preuzeti i instalirati na njihove uređaje, često bez njihovog znanja ili pristanka.

“Ovi “zlonamjerni” programi mogu prouzrokovati ozbiljne štete, uključujući krađu ličnih podataka, oštećenje sistema ili širenje virusa na druge uređaje”, upozorili su iz policije.

Oni su naglasili da reklame sa lažnim vijestima mogu ozbiljno ugroziti javno mnjenje, narušiti povjerenje u medije i društvene platforme.

“Apelujemo na građane da budu oprezni prilikom posjete istih i da provjere izvore informacija prije nego što im povjeruju”, poručili su iz Uprave policije.

Oni su dodali da će navedeni slučaj, kao i drugi slučni slučajevi, biti predmet posebne pažnje Uprave policije, kao i timova u obavještajnom sektoru.

“Uprava policije će intenzivno pratiti i detaljno analizirati situaciju radi osiguranja efikasnog i sveobuhvatnog reagovanja na potencijalne rizike i prijetnje”, zaključuje se u saopštenju.

 

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Spajić: Olimpijski duh će narednih dana ujediniti svijet

Podgorica, (MINA) - Olimpijski duh će u Parizu narednih dana ujediniti svijet, kazao je...