fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitički pritisak prijetnja za integritet sudske grane vlasti

Politički pritisak prijetnja za integritet sudske grane vlasti

Podgorica, (MINA) – Politički pritisak na Sudski savjet i pravosuđe prijetnja je za integritet i dignitet te grane vlasti, kazali su iz Sudskog savjeta i dodali da ne rade ni po čijem nalogu ili zahtjevu.

Oni su to naveli u reagovanju na navode lidera Demokratske narodne partije Milana Kneževića, koji je u četvrtak rekao da, prema njegovim informacijama, predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić sljedeće sedmice treba da bude izabran za sudiju Apelacionog suda.

„Sudski savjet je i ranije više puta reagovao i upućivao apel, pa to činimo i povodom sinoć iznijetih tvrdnji i nekih „informacija“ u emisiji „Načisto“ od nosioca javne funkcije van sudske grane vlasti i prejudiciranja odluke Sudskog savjeta“, navodi se u reagovanju.

Iz Sudskog savjeta su naglasili da ustavne i zakonske nadležnosti ne vrše ni po čijem nalogu, niti zahtjevu.

„Već isključivo na osnovu propisanih kriterijuma i po sopstvenom uvjerenju, pogotovo kada je riječ o postupku izbora sudija ili postupku napredovanja“, dodali su iz Sudskog savjeta.

Kako su kazali, nema potrebe da bilo koji funkcioner, pa i poslanik, poručuje Sudskom savjetu kako i na koji način da donosi odluke.

„Svaki politički pritisak na Sudski savjet i ukupno pravosuđe zapravo predstavljaju prijetnje na integritet i dignitet ove grane vlasti“, rekli su iz Sudskog savjeta.

Oni su dodali da vjeruju da će neprimjerene kvalifikacije, zasnovane na neutemeljenim i neprovjerenim informacijama izostati u narednom periodu, jer se njima pričinjava nesaglediva šteta po princip vladavine prava kojem svi težimo.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije