fbpx
NaslovnicaCrna GoraOnlajn obuka o pravu na privatan život dostupna na crnogorskom jeziku

Onlajn obuka o pravu na privatan život dostupna na crnogorskom jeziku

Podgorica, (MINA) – Onlajn /online/ obuka o zaštiti prava na privatan život, od koje koristi mogu imati svi pravnici, dostupna je na crnogorskom jeziku, saopštili su iz AIRE Centra i najavili da će ubrzo omogućiti i nove segmente edukacija.

AIRE centar i Centar za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu Crne Gore (COSDT) predstavili su postojeće onlajn alate za obuku.

Namjena tih alata, kako je saopšteno iz AIRE centra, usmjerena je prije svega prema sudijama i savjetnicima svih nivoa sudova, kako bi se osigurala veća pristupačnost znanju, praksama i informacijama koje mogu unaprijediti rad pravosuđa u Crnoj Gori.

Iz AIRE centra su naveli da se prvi pilot-projekat onlajn obuke odnosi na zaštitu prava na privatan život, i najavili da će ovaj alat ubrzo omogućiti i nove segmente edukacija.

Menadžerka projekta ispred AIRE centra u Crnoj Gori Đina Popović navela je da je Vlada Ujedinjenog Kraljevstva podržala tu aktivnost AIRE centra i COSDT-a, od koje koristi mogu imati svi pravnici, bez obzira na funkciju i radno mjesto.

Kako je saopštila, obuka je sada otvorena i dostupna na crnogorskom jeziku i prilagođena domaćem zakonodavstvu.

“Cilj obuke je unaprijediti pravo na poštovanje privatnog života kroz upoznavanje sa standardima Evropske konvencije i značajnim presudama Evropskog suda za ljudska prava”, rekla je Popović.

Ona je dodala da program nudi i uvid u nacionalno zakonodavstvo, odluke sudova, tužilaštava i Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore u kontekstu tog prava.

Prema riječima Popović, iako je obuka prevashodno namijenjena nosiocima pravosudnih funkcija, mogu je koristiti pravnici i u drugim državnim institucijama, mediji, studenti i svi drugi zainteresovani.

Kako je pojasnila, učesnici se mogu registrovati putem linka www.edu.airewb.org, a registrovani profil će se koristiti i za druge edukacije u budućnosti.

“Obuka se sastoji iz četiri modula, a cijeli program traži 170 minuta aktivnog rada/učenja i oko 60 minuta za polaganje testova”, rekla je Popović.

Ona je kazala da će, po uspješno završenoj obuci, polaznici će dobiti sertifikat, koji COSDT boduje za napredak u daljoj karijeri nosilaca pravosudne funkcije.

“Uključivanje u ovakve vrste edukacije je izuzetno značajna stvar – time stvaramo okvir za pristup znanju, koji je prilagođen potrebama, vremenu i obavezama zaposlenih u pravosuđu“, zaključila je Popović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije