fbpx
34.7 C
Podgorica
August 7, 2022.
NaslovnicaCrna GoraOdredbe temeljnog ugovora koje bi odstupile od pravnog okvira bile bi ništave

Odredbe temeljnog ugovora koje bi odstupile od pravnog okvira bile bi ništave

Podgorica, (MINA) – Odredbe Temeljnog ugovora koje bi odstupile od važećeg pravnog okvira bile bi ništave, i kao takve ne bi koristile ni državi ni Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), upozorili su iz Akcije za ljudska prava (HRA).

Ta nevladina organizacija je predsjedniku države Milu Đukanoviću i premijeru Dritanu Abazoviću uputila predloge za izmjenu teksta Temeljnog ugovor između Crne Gore i SPC, koji je Vlada usvojila 8. jula.

Iz HRA su kazali da su predloge izradili u cilju pripreme za učešće izvršne direktorice te nevladine organizacije Tee Gorjanc Prelević u radnoj grupi pravnih stručnjaka.

Kako su naveli, HRA je predloge izradila uz učešće pravnih savjetnika Tatjane Gogić, Veselina Radulovića i Vesne Rakić Vodinelić.

“Naši predlozi predstavljaju argumentovani pravni savjet kako da se ugovor uskladi sa pravnim poretkom Crne Gore, i ni u kom smislu nijesu politički motivisani”, rekli su iz HRA.

Oni su naveli da je Vlada dužna da zaključuje ugovore usklađene s pravnim poretkom, koji ne dovode u zabludu ni SPC, ni građane u čije ime se ugovor zaključuje.

Kako su dodali, odredbe ugovora koje bi odstupile od važećeg pravnog okvira bile bi ništave, i kao takve ne bi koristile ni državi ni SPC.

“Smatramo da je, u cilju zaštite ljudskih prava, neophodno izmijeniti odredbe kojima se SPC garantuju javnopravna ovlašćenja i obećava da se bezbjednosne mjere u objektima i drugim prostorima u vlasništvu SPC neće primjenjivati bez saglasnosti crkvenih vlasti”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, potrebno je izmijeniti odredbe kojima se ograničava pravo na obraćanje sudu u postupku donošenja odluka disciplinske prirode, kao i kojima se vjersko obrazovanje predviđa na drugačiji način od zakona.

“Pored toga, nema razloga da se ne poprave i ostali pravno-tehnički propusti i ponavljanje ili parafraziranje prava i obaveza već uređenih zakonima Crne Gore”, rekli su iz HRA.

Oni su kazali da su, prilikom izrade tog predloga imali u vidu i sporazume Crne Gore sa drugim vjerskim zajednicama kao i sporazume SPC sa drugim državama u regionu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije