fbpx
NaslovnicaCrna GoraOdbijeno jemstvo od 1,3 miliona EUR za Božovića

Odbijeno jemstvo od 1,3 miliona EUR za Božovića

Podgorica, (MINA) – Viši sud u Podgorici odbio je jemstvo od 1,3 miliona EUR za ukidanje pritvora predsjedniku Opštine Budva Milu Božoviću.

Iz Višeg suda je saopšteno da je predlog Božovićevih branilaca za ukidanje pritvora i određivanje jemstva odbijen kao neosnovan.

Navodi se da je Zakonikom o krivičnom postupku (ZKP) propisano da se okrivljeni koji treba da bude pritvoren ili je već u pritvoru, samo zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da će pobjeći, može pustiti ako on lično ili neko drugi za njega pruži jemstvo da do kraja krivičnog postupka neće pobjeći.

Dodaje se da okrivljeni treba obeća da se neće kriti i da bez odobrenja neće napustiti svoje boravište.

Iz Višeg suda su objasnili da se jemstvo, kao mjera za obezbjeđenje prisustva okrivljenog i za nesmetano vođenje krivičnog postupka, može odrediti samo ako je pritvor određen po pritvorskim osnovima iz člana 175 stava 1, tačka 1 i 5 ZKP-a.

„Pritvor okrivljenom M.B. je određen, a zatim i produžavan rješenjima Višeg suda u Podgorici po pritvorskom osnovu iz člana 175 stav 1 tačka 1 ZKP, odnosno zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva, i po pritvorskom osnovu iz člana 175 stava 1 tačka 4 ZKP, jer je nužan radi nesmetanog vođenja postupka“, kaže se u saopštenju.

Pritvor je, kako se dodaje, određen i produžavan s obzirom na to da je u pitanju krivično djelo za koje se po zakonu može izreći kazna zatvora od deset godina ili teža, i koje je posebno teško zbog načina izvršenja ili posljedica.

Iz Višeg suda su rekli da se jemstvo ne može odrediti ako je pritvorski osnov iz člana 175 stav 1, tačka 4 ZKP-a.

„Pri činjenici da je pritvor okrivljenom M.B. upravo određen i produžavan i po navedenom pritvorskom osnovu, u konkretnom slučaju nijesu ispunjeni uslovi propisani članom 170 ZKP iz kog razloga je predlog branilaca okrivljenog za određivanje jemstva odbijen kao neosnovan“, zaključili su iz Višeg suda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...