fbpx
NaslovnicaCrna GoraNovović: Nagrada Stejt departmenta podstrek za jaču borbu protiv korupcije

Novović: Nagrada Stejt departmenta podstrek za jaču borbu protiv korupcije

Podgorica, (MINA) – Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović rekao je da mu nagrada Stejt departmenta za borbu protiv korupcije predstavlja veliku motivaciju i podstrek, ali i obavezu da tu borbu nastavi još snažnije.

Novović je dobitnik godišnje nagrade američkog Stejt departmenta za borbu protiv korupcije, a to priznanje mu je, kako je saopšteno, dodijeljeno zbog hrabrosti u gonjenju pojedinaca optuženih za učešće u kompleksnim kriminalnim šemama velikog obima u Crnoj Gori.

Novović je za Glas Amerike rekao da mu je dodjelom nagrade ukazana velika čast, a pogotovo zbog činjenice što to priznanje dodjeljuje država koja je sinonim za demokratiju i vladavinu prava.

“Nagrada koju je ispred Stejt departmenta dodijelio državni sekretar Entoni Blinken za mene predstavlja veliku motivaciju i podstrek, ali istovremeno i obavezu da borbu protiv visoke korupcije nastavim još snažnije”, rekao je Novović.

Kako je kazao, u toj nagradi utkani su i određeni tužioci u Specijalnom državnom tužilaštvu i službenici Specijalnog policijskog odjeljenja, koji su marljivo, hrabro i posvećeno radili na najsloženijim predmetima.

Novoviću i laureatima iz još deset država na svečanosti u Vašingtonu priznanje “Šampioni borbe protiv korupcije” uručio je Blinken.

“Naslijedio je neefikasnu instituciju u zemlji čiji stanovnici su bili razočarani zbog svakodnevnih zloupotreba. Sprovodeći istrage protiv korumpiranih sudija, zvaničnika za nacionalnu bezbjednost i policije, Vladimir je pokazao da čak i najmoćniji ljudi nijesu iznad zakona”, rekao je Blinken na ceremoniji.

On je kazao da se, otkako je Novović preuzeo dužnost, povjerenje javnosti u kancelariju za borbu protiv korupcije udvostručilo.

Pored Novovića, dobitnici su Stanislav Ivaškevič iz Belorusije, Žan-Klod Mputu iz Demokratske Republike Kongo, Arturo Tores iz Ekvadora, Nikil Dej iz Indije, Ali (Muhamedali) Toktakunov iz Kirgiske republike, Mark Koli iz Liberije, Veronika Mihailov-Mora iz Moldavije, Anet Planels iz Paname, Francisko Belo Simoes da Kosta iz Istočnog Timora i Mai de Silva sa Sejšela.

Nagrada za borbu protiv korupcije prvi put je dodijeljena u februaru 2021. godine, a administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena uvela je tu nagradu kako bi demonstrirala posvećenost borbi protiv korupcije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije