fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoNikolić: Abazović želi da se stručni tim za reviziju ugovora nikad ne...

Nikolić: Abazović želi da se stručni tim za reviziju ugovora nikad ne formira


Podgorica, (MINA) – Izbor Vladinih “eksperata” za rad u timu koji treba da ocijeni valjanost Ugovora o uređenju odnosa sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) ukazuje da premijer Dritan Abazović želi da se taj tim nikad i ne formira, smatra poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić.

“Kako drugačije komentarisati motiv premijera, koji je u ekspertski tim Vlade pozvao, ne samo Velibora Markovića kao osvjedočenog homofoba i seksistu, već i kao advokata i člana ekspertskog tima Mitropolije crnogorsko primorske”, naveo je Nikolić.

On je rekao da je pritom, nekom ko i ne krije da je učestvovao u izradi istog ugovora kao stručni konsultant SPC, dodijeljen zadatak da zaštiti interese države u ugovornom odnosu sa svojim “poslodavcem”?!

Nikolić je kazao da odabir drugog člana ekspertskog tima, koji je državni sekretar u Ministarstvu pravde, potvrđuje da namjera nije dobra, i da ukazuje na cilj da se ovakvim izborom članova radnog tijela zapravo zamajava domaća i međunarodna javnost.

“Visoki politički funkcioner Vlade koja je već usvojila ugovor sa SPC, i čiji je nadređeni, ministar pravde ovaj dokument i prezentovao na Vladi, treba u okviru radnog tima da pruži objektivnu kritičku analizu istog akta”, ukazao je Nikolić.

On je rekao da Abazović, sudeći po izboru “eksperata” za rad u timu koji treba da ocijeni vladin uradak na planu uređenja odnosa sa SPC, želi da se ekspertska grupa nikad i ne formira.

“Što bi trebalo da mu posluži kao alibi za stavljanje potpisa na postojeću neustavnu i antidržavnu verziju Ugovora”, ocijenio je Nikolić.

On je kazao da bi takav epilog bio jasan znak da je insistiranje premijera na evropskim vrijednostima, i brzom učlanjenju Crne Gore u Evropsku uniju (EU), samo puka retorika.

Nikolić je rekao da se politika Vlade, i na primjeru odabira pojedinih kadrova koji treba da preispitaju odnos države i SPC, suprotstavlja svemu što podrazumijeva EU.

“Zato bi sve drugo osim nove procedure u kojoj bi se odgovornije pristupilo odabiru stručnog tima za reviziju ugovornog odnosa sa SPC, predstavljalo rušenje osnovnog principa na kojem taj tim treba da nastane, kao i formalizaciju loše namjere prema nacionalnim interesima države”, zaključio je Nikolić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Cijene nafte pale nakon iranskih poruka

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema...