fbpx
NaslovnicaCrna GoraNeophodna bolja organizacija sakupljača sekundarnih sirovina

Neophodna bolja organizacija sakupljača sekundarnih sirovina


Podgorica, (MINA) – Sakupljači sekundarnih sirovina moraju biti bolje organizovani, kolektivno djelovati i imati odgovarajući prostor, kao i vozila i alate, poručili su iz nevladine organizacije (NVO) “Mladi Romi”.

Izvršni direktor te NVO Samir Jaha rekao je agenciji MINA, da treba stvoriti odgovarajuće legislativne pretpostavke, kako bi zakoni i propisi prepoznali individualne sakupljače sekundarnih sirovina.

Na taj način, kako je rekao, omogućila bi se njihova evidencija.

“Treba da postoji registar u kojem bi se oni mogli evidentirati, kao što je to slična praksa, recimo, za poljoprivrednike”, rekao je Jaha.

Sakupljači sekundarnih sirovina su, kako je naveo, čuvari planete.

“Oni doprinose smanjenju otpada i zaštiti životne sredine”, kazao je Jaha.

NVO “Mladi Romi” je, u saradnji sa Centrom za stručno obrazovanje, pripremila inicijativu za izradu standarda zanimanja, i razvoj stručne kvalifikacije.

Sektorska komisija za rudarstvo, metalurgiju i hemijsku tehnologiju, odbila je inicijativu.

Direktor Centra Duško Rajković kazao je da će ta institucija, u saradnji sa NVO “Mladi Romi” raditi na programu za razvoj ključnih vještina za sakupljanje sekundarnih sirovina.

“Sledeći naš korak je bio da nadležnom Ministarstvu, deponiji i NVO “Mladi Romi” uputimo zahtjev da nam delegiraju predstavnike za radnu grupu koja će raditi na ovom programu”, rekao je Rajković agenciji MINA.

Jaha je kazao da je rješavanje tog problema važno za Romsku zajednicu, ne samo zbog smanjenja broja nezaposlenih, već i zbog ispunjavanja kriterijuma iz pristupnog poglavlja 27.

”To će, u okviru našeg programa za zapošljavanje, biti jedna od ciljnih grupa. U narednih deset godina planiramo vrlo aktivno da radimo na tome. Vjerujem da ćemo uspjeti”, rekao je Jaha.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Ivanović v.d. izvršnog direktora CEDIS-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Odbor direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) imenovao je Vladimira Ivanovića za...