fbpx
NaslovnicaCrna GoraNa Cetinju od 1. januara besplatan vrtić

Na Cetinju od 1. januara besplatan vrtić

Podgorica, (MINA) – Predlogom budžeta Prijestonice za narednu godinu prvi put predviđen je program besplatnog vrtića, čime će svi cetinjski mališani dobiti pravo na besplatno predškolsko obrazovanje, kazao je gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković.

Đurašković je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, istakao da je odliv mladih ključni problem grada u posljednje nekolike decenije.

On je poručio da su sve aktivnosti lokalne uprave usmjerene da se djeci i mladima pokaže da grad brine o njima i da će se njihov status u narednim godinama značajno mijenjati.

„U tom smislu, besplatan vrtić za sve je jedna od ključnih politika drugačijeg demografskog sagledavanja pozicije Prijestonice, koja će startovati od 1. januara naredne godine, čime će Cetinje postati prvi grad u Crnoj Gori sa besplatnim vrtićem“, kazao je Đurašković.

Kako je saopšteno, za program „Vrtić za sve“ Prijestonica u narednoj godini planira da izdvoji oko 260 hiljada EUR, u zavisnosti od broja djeca koja redovno koriste usluge vrtića.

Navodi se da plan budžeta sadrži i Program naknade troškova za medicinski potpomognutu oplodnju za koji je planirano izdvajanje od 25 hiljada EUR.

„Kada je riječ o demografskoj politici i mjerama drugačije demografske slike u narednom periodu, mislim da konačno sa riječi moramo preći na konkretna djela i rezultate“, istakao je Đurašković.

On je ocijenio da nema bolje utrošenog novca od onog koji je namijenjen najmlađim stanovnicima Prijestonice i njihovim porodicama.

„Budžet Prijestonice za narednu godinu biće najveći do sada i, osim ta dva programa, sadržaće nove mehanizme podrške građanima i privredi“, navodi se u saopštenju.

Đurašković je poručio da očekuje podršku odbornika u lokalnom parlamentu kako bi sva djeca imala besplatan vrtić, a građani i privreda brojne stimulanse.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije