fbpx
NaslovnicaCrna GoraKadić: FZO isplatio dugovanja prema veledrogerijama i dobavljačima

Kadić: FZO isplatio dugovanja prema veledrogerijama i dobavljačima

Podgorica, (MINA) – Fond za zdravstveno osiguranje (FZO) isplatio je dugovanja prema veledrogerijama i dobavljačima i neće biti nestašice ljekova usljed nedostatka novca, kazao je direktor FZO Vuk Kadić.

Kadić je, u Bojama jutra na Televiziji Vijesti, rekao da je FZO u četvrtak Montefarmu uplatio 13,75 miliona EUR.

“Što su sredstva neophodna da bi se izmirili svi dugovi prema veledrogerijama, odnosno dobavljačima do 1. novembra. Obaveze još neke imamo u vrijednosti od deset miliona EUR, ali to je nešto što je obezbijeđeno rebalansom, tako da ćemo imati adekvatna sredstva”, kazao je Kadić.

On je poručio da se situacija sa nestašicom, koja je bila do sada, neće ponoviti.

“Bio je problem u finansijama s jedne strane, s druge strane sa sajber napadom i nemogućnosti da se na digitalnoj platformi objave javne nabavke, kako bi se ljekovi mogli nabaviti”, rekao je Kadić.

On je dodao da očekuje da već od ove nedjelje ne bude ljekova koji nedostaju, i da u Fondu očekuju da će se do kraja godine ljekovi nesmetano nabavljati i distribuirati apotekama.

Govoreći o rješavanju problema bolnice u Meljinama, Kadić je rekao da je to kompleksno pitanje, a da je dugoročni cilj vraćanje te bolnice u javni zdravstveni sistem.

Kadić je kazao da FZO u narednoj godini očekuje budžet od 420 do 430 miliona EUR neophodnih za funkcionisanje zdravstvenog sistema.

“Ta sredstva trenutno neadekvatno trošimo. Gotovo dvije trećine sredstava se utroši samo na dvije stavke – ljekovi i medicinska sredstva, i ostalo su plate”, istakao je on.

Kadić je najavio da će stomatološka reforma krenuti sljedeće godine.

“Napravljena je analiza, gdje je planirano da se stomatološke ambulante vrate u javno-zdravstveni sistem, u dom zdravlja, prvenstveno za djecu do 18 godina”, kazao je on.

Prema njegovim riječima, među osnovnim i srednjim školama u državi je identifikovano 59 objekata koji bi zadovoljavali uslove, uz adaptaciju.

On je rekao da je kapitalnim budžetom predviđeno skoro 800.000 EUR za renoviranje i nabavku opreme.

Kadić je naveo da će u podgoričkim školama raditi 20 ambulanti za djecu do 18 godina, i dodao da se nada da bi sve moglo krenuti od naredne školske godine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije