fbpx
NaslovnicaCrna GoraIJZ: Registrovan drugi slučaj obolijevanja od morbila

IJZ: Registrovan drugi slučaj obolijevanja od morbila

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori danas je registrovan drugi slučaj obolijevanja od morbila, saopštili su iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) i pozvali na vakcinaciju koja je, kako su naveli, jedina prava mjera prevencije.

U saopštenju IJZ se navodi da je obolijevanje od morbila registrovano kod djeteta iz Rožaja, koje je staro 12 godina i nije vakcinisano.

“Odmah po potvrđivanju slučaja, preduzete su mjere kako bi se smanjio rizik daljeg širenje bolesti”, kazali su iz IJZ.

Kako su objasnili, epidemiološko istraživanje vrši Dom zdravlja Rožaje, dok IJZ pruža neophodnu podršku.

“U svim zemljama okruženja registrovano je obolijevanje od morbila u epidemijskoj formi (Bosna i Hercegovina, Srbija, Albanija, Rumunija) sa preko 5.200 oboljelih i najmanje osam umrlih, od kojih šestoro djece, četvoro mlađe od jedne godine”, navodi se u saopštenju IJZ.

Iz te zdravstvene institucije su objasnili da su morbili akutna zarazna respiratorna bolest koja se odlikuje visokom temperaturom, kašljem, konjunktivitisom, pojavom sitnozrnastog crvenkastog osipa, čestom pojavom komplikacija, a može dovesti i do smrtnog ishoda.

“Virus morbila se najlakše prenosi direktnim kontaktom sa kapljicama sekreta nosa, usta i ždrijela koje zarazne osobe prilikom kijanja, kašljanja ili govora izbacuju u svoju okolinu kao i vazdušnim putem, udisanjem aerosola, jer virus može ostati u vazduhu pošto inficirana osoba napusti prostoriju”, kaže se u saopštenju IJZ.

Dodaje se da je moguć i indirektni prenos prilikom kontakta sa nazofaringealnim sekretima svježe kontaminiranim predmetima.

Iz IJZ su istakli da se oboljenje veoma lako prenosi i dodali da do razvoja epidemije dolazi kada je nivo kolektivnog imuniteta na niskom nivou.

“Izvor infekcije je oboljela osoba, a zaraznost traje četiri dana prije i četiri dana nakon izbijanja ospe”, navodi se u saopštenju.
Kako se dodaje, činjenica da je osoba zarazna i prije pojave ospe otežava epidemiološku kontrolu širenja uzročnika bolesti.

Iz IJZ su naglasili da je jedina prava mjera prevencije vakcinacija koja se sprovodi kombinovanom vakcinom protiv morbila, zauški i rubele.

“Potpuna vakcinacija podrazumjeva primanje dvije doze vakcine, pri čemu prvu dozu treba primiti što prije nakon navršenih godinu dana”, navodi se u saopštenju.

Iz IJZ su istakli da je vakcina bezbjedna i veoma djelotvorna, dodajući da je naročito važno pravovremeno primanje vakcine.

“Trenutni obuhvat sa prvom dozom vakcine kod djece rođene 2018. godine je 81,3 odsto, za rođene 2019. obuhvat iznosi 75,1 odsto, za 2020.godinu obuhvat je 66,9 odsto”, navodi se u saopštenju IJZ.

Kako se dodaje, obuhvat prvom dozom za djecu rođenu 2021.godine je iznosi 49,1 odsto, a kod djece rođene 2022. godine 22,8 odsto.

“S obzirom da je neophodno da obuhvat za sprječavanje epidemije iznosi najmanje 95 odsto ciljne populacije, jasno je da postoji značajan rizik za masovnije obolijevanje”, upozorili su iz IJZ.

Oni su kazali da je, u slučaju pojave obolijevanja u kolektivima, neophodno isključivanje nevakcinisanih do maksimalnog isteka dva perioda inkubacije, odnosno do gašenja epidemije ili do sprovođenja vakcinacije u skladu sa uzrastom.

“Ne preporučuju se putovanja nevakcinisanom i nepotpuno vakcinisanim osobama u područja gdje je registrovano obolijevanje u zemlji i van zemlje”, naglasili su iz IJZ.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Lovćen pobjednik Kupa

Podgorica, (MINA) - Rukometaši Lovćena pobjednici su Kupa Crne Gore. Lovćen, koji je ove sezone...