fbpx
NaslovnicaCrna GoraHitno kreirati ambijent pravne sigurnosti i odgovornosti

Hitno kreirati ambijent pravne sigurnosti i odgovornosti

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori se hitno mora kreirati ambijenta pravne sigurnosti, vladavine prava i odgovornosti svih aktera na medijskoj sceni, ali i u društvu uopšte, saopšteno je iz Evropskog pokreta.

Iz te organizacije su kazali da su mediji ključni stub u izgradnji savremenog društva.

„Mediji su i odgovorni nosioci i čuvari društvenih vrijednosti i institucija. Međutim, u Crnoj Gori se odvija sasvim suprotan proces“, naveli su iz Evropskog pokreta.

Kako su kazali, često se svjedoči uređivačkim politikama koje su usmjerene na razaranje društvenih vrijednostii i stavljanja medija u funkciju najprizemnijih ličnih, partijskih, političkih i finansijskih interesa, grubo kršeći sve principe etike i profesionalnosti.

„Suprotstavljena politička mišljenja, postala su razlog za beskrupulozno obračunavanje u kom se ne biraju sredstva, i u kom se ne preza od neutemeljenog napada na pojedince i pojedinke koje misle drugačije“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se toksični i prizemni narativ iz Skupštine i Vlade Crne Gore seli u medije „i tamo doživljava metastazu nakalemljenu na nizak nivo političke i medijske pismenosti, kao i nizak nivo lične kulture i obrazovanja“.

„Umjesto da budu korektivni faktor i svojevrsna platforma za ozbiljnu razmjenu argumenata i mišljenja, izvjesni mediji su se stavili u funkciju progona, klevete i promovisanja nasilja kao forme komunikacije u javnom diskursu“, kazali su iz Evropskog pokreta.

Prema njihovim riječima, najnoviji primjer takvog izvještavanja je sramotni napad na tri ambasadorke, kojim se otvara nova dimenzija u padu standarda i profesionalnosti u crnogorskim medijima.

Iz Evropskog pokreta su istakli da svaki novinar i novinarka imaju pravo na politički komentar svih javnih aktera, pa i diplomatskih predstavnika i predstavnica i njihovog djelovanja.

„Međutim, niko nema pravo da ambasadore i ambasadorke, koji su gosti naše zemlje i prema kojima moramo imati poseban obzir i poštovanje, tretiramo na prizeman i vulgaran način“, poručili su iz te organizacije.

Oni smatraju da posebnu težinu nedavnom napadu na ambasadorke Evropske unije, Sjedinjenih američkih država i Ujedinjenog kraljevstva, daje i mizogini karakter kvalifikacija koje su im upućene, kao i otvoreni govor mržnje koji im je adresiran na ličnom nivou.

„Ovakav način iskazivanja stavova novinara, urednika i vlasnika medija je apsolutno neprihvatljiv i mora biti predmet sankcija i osude od strane svih profesionalnih udruženja novinara i medija, organizacija civilnog društva kao i predmetom pažnje relevantnih državnih institucija“, poručili su iz Evropskog pokreta.

Nažalost, kako su naveli, takav primjer kršenja etičkog kodeksa novinara, Zakona o medijima, kao i svih drugih profesionalnih i komunikacionih standarda nisu usamljeni.

Iz Evropskog pokreta su kazali da sve češće, novinari, urednici i vlasnici medija zloupotrebljavaju svo profesionalni i društveni položaj za ostvarivanje svojih ličnih, ideoloških ili finansijskih interesa.

„Sličan primjer možemo naći u nezapamćenom napadu na građanske aktiviste i aktivistkinje Crne Gore koji je izveden preko ovdašnjih lokalnih izvještača BIRN-a“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je regionalna i međunarodna struktura zloupotrijebljena od grupe lokalnih ideoloških istomišljenika, međusobno interesno i finansijski povezanih, koji su iskoristili regionalnu analizu za fabrikovanje činjenica i kreiranje nove “realnosti”.

„U kojoj je izvršen brutalni lični napad na istaknute građanske aktiviste, aktivistkinje i novinarke prišivajući im etikete radikalnog ekstremizma koji su u potpunoj suprotnosti sa njihovim načinima djelovanja, ali i njihovim ideološkim, kontinuirano javno iskazivanim stavovima i aktivnostima“, dodaje se u saopštenju Evropskog pokreta.

Kako su naveli, potpuna improvizacija u metodološkom okviru, iskrivljena primjena i tako improvizovanih metoda, netačnost u tumačenju činjenica i fabrikovanje neistinitih kvalifikacija od lokalnih izvještača BIRN-a, doveli su do ugrožavanja najprije lične bezbjednosti, a potom i osnovnih ljudskih prava i sloboda svih navedenih devet aktivista i aktivistkinja, u toj nemiloj demonstraciji zloupotrebe medijske moći.

„Činjenica da smo društvo koje se nalazi u ustavnoj, sudskoj, zakonodavnoj i krizi izvršne vlasti nam ne daje za pravo da usvajamo nasilje kao obrazac ponašanja, a posebnu odgovornost u tome imaju mediji“, kazali su iz Evropskog pokreta.

Prema njihovim riječima, sve navedeno jasno ukazuje na nužnost i hitnost ustanovljavanja partnerstava na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou, a u cilju stvaranja nulte tolerancije na nasilje i zloupotrebe medija.

„Sve to mora rezultirati hitnom kreiranju ambijenta pravne sigurnosti, vladavine prava i odgovornosti svih aktera na medijskoj sceni, ali i u društvu uopšte“, poručili su iz Evropskog pokreta.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Tehnološki sektor podstakao indekse

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) - Berzanski indeksi na Wall Streetu u ponedjeljak su porasli, nadoknadivši...