fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoĐurović: Novinari rade u izuzetno teškim uslovima

Đurović: Novinari rade u izuzetno teškim uslovima



Podgorica, (MINA) – Crnogorski novinari rade u izuzetno teškim uslovima, na koje presudno utiču društveno-političke prilike u zemlji i regionu, ocijenila je predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

Ona je svim poslenicima javne riječi čestitala 23. januara, Dana novinara Crne Gore.

“Uz uvjerenje da će sloboda medija i unapređenje standarda novinara, te uslova njihovog rada i statusa u društvu, uskoro postati naša svakodnevica”, kazala je Đurović.

Ona je istakla da kao sveprisutan faktor koji obavještava javnost o svim dešavanjima, edukuje i ukazuje na probleme i kreira mišljenje građana, mediji moraju biti svjesni snage i uloge koju imaju u državi koja još svakodnevno prolazi testove demokratske zrelosti.

Đurović je kazala da je objektivno, profesionalno i nezavisno novinarstvo potreba i osnovni standard svakog demokratskog društva.

“A novinari čiji je temeljni princip pravovremeno i nepristrasno informisanje javnosti su ključni za stvaranje ambijenta u kome će građani moći da saznaju istinu o društveno-političkoj situaciji u kojoj živimo”, rekla je Đurović,

Ona je ukazala na neophodnost rasvjetljavanja napada na život, tijelo ili imovinu novinara, a posebno ubistva glavnog urednika “Dan”-a Duška Jovanovića bez čijeg razrješenja i pronalaženja svih počinilaca i nalogodavaca država ne može postati istinsko demokratsko društvo.

“Tu su i drugi, i dalje neriješeni napadi na novinare, kao što su pokušaj ubistva Olivere Lakić i Tufika Softića, kao i svakodnevni pritisci i zastrašivanja kroz koje prolaze posebno istraživački novinari”, dodala je Đurović.

Ona smatra da medijski poslenici apsolutno zaslužuju bolji položaj i veći ugled u društvu i, u tom smislu, moraju imati konstantnu i nedvosmislenu podršku nadležnih državnih organa.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Institut za javno zdravlje, IJZ, hpv vakcinacija

IJZ: Dodatni termini za HPV vakcinaciju

Podgorica, (MINA) - Institut za javno zdravlje (IJZ) i domovi zdravlja organizovaće tokom naredne...