fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoCrnogorske opštine uključene u četiri projekta URBACT programa

Crnogorske opštine uključene u četiri projekta URBACT programa

Podgorica, (MINA) – Opštine Berane, Bijelo Polje i Budva biće pojedinačno uključene u četiri projekta kojima se uspostavljaju mreže za planiranje aktivnosti u sklopu prvog poziva programa međuregionalne saradnje URBACT IV.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade su rekli da će te opštine, u saradnji sa partnerskim gradovima iz različitih područja Evrope, rešavati zajedničke izazove od značaja za lokalni urbani razvoj.

Kako su naveli, opština Bijelo Polje, koja je uključena u dvije mreže za planiranje aktivnosti, u okviru projekta “Breaking isolation”, doprinijeće borbi protiv izolacije kroz stvaranje društvenih veza između mladih i starih i promociju različitosti.

“Druga mreža u koju će ta opština biti uključena je In4Green, koja je usmjerena na sprovođenje zelene tranzicije u industrijskim oblastima i gradovima uz zadržavanje konkurentnosti i inkluzivnosti”, dodali su iz Generalnog sekretarijata Vlade.

Oni su rekli da će opština Berane biti dio mreže Ecconnecting, čiji će cilj biti razvoj strategija blizine za funkcionalna ruralno-urbana područja kroz stvaranje čvrstih društvenih veza i uključivanje građana.

Kako su naveli, opština Budva učestvovaće u mreži pod nazivom “CAD”, čiji će cilj biti jačanje noćne ekonomije i upravljanja kao osnova razvoja, održivosti i oporavka.

“U okviru prvog poziva programa URBACT IV podržano je ukupno 252 partnera iz 28 evropskih država”, pojašnjava se u saopštenju.

Navodi se da projekte sufinansira Evropska unija, a gradovi iz zemalja kandidata za članstvo po prvi put imaju priliku da učestvuju u programu URBACT, koji se sprovodi više od 20 godina.

“Počev od juna ove godine pa do decembra 2025, partneri će u okviru svoje mreže imati priliku da uče jedni od drugih, jačaju kapacitete i razvijaju integrisane akcione planove kako bi odgovorili na lokalne izazove i podstakli održivi urbani razvoj”, rekli su iz Vlade.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije