fbpx
NaslovnicaCrna GoraBadnjake nalagali vjernici CPC i MCP

Badnjake nalagali vjernici CPC i MCP

Cetinje, (MINA) – Vjernici Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) badnjake su danas naložili ispred Dvora kralja Nikole, a Mitropolije crnogorsko – primorske (MCP) ispred Cetinjskog manastira.

Badnjake su osveštali mitropolit CPC-a Mihailo na Dvorskom trgu, kao i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kod manastira.

Badnjake su na Dvorskom trgu tradicionalno naložili predstavnici porodica Martinović i Borilović iz Bajica, prenosi Cetinjski list.

Nikola Martinović je kazao da će postojati Crne Gore dok bude Crnogoraca koji uz nebesko Sveto Trojstvo, imaju i ono zemaljsko – crnogorsku naciju, svetu Crnogorsku crkvu i crnogorski jezik.

“Neka sa ovim sveštenim iskrama, što se od badnjaka nebu dižu, polete i naše misli i molitve za vitezove Božićnog ustanka”, rekao je Martinović.

Mitropolit Mihailo čestitao je praznik svim Crnogorcima i Crnogorkama.

“Dragi moji, neka vas nadahnu primjeri naših predaka – da i mi njihovi potomci, u časovima kolebanja, budemo čvrsti protiv nepravde i terora. Neka živi vječno Crna Gora i CPC, bez koje nema države Crne Gore”, naveo je mitropolit Mihailo.

Mitropolit Amfilohije je saopštio je da je “divno i radosno ovo Badnje veče na Cetinju – nastavak onog što je trajalo kroz vjekove”.

“Sva Crna Gora se sabrala oko ćivota Svetog Petra Cetinjskog. Među nama su ovdje i braća Rusi, braća iz Paragvaja i Argentine. Naša crkva je proširila svoju misiju. Blagoslovim svima vama, svim Cetinjanima, svim Crnogorcima, svim zemaljskim narodima i neka se božanska ljubav izlije u svako ljudsko srce”, poručio je mitropolit Amfilofije.

Ranije tokom dana, CPS organizovala je nalaganje badnjaka na Njegušima, a Mitropolija crnogorsko-primorska na Riječkom gradu.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije