fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvo i dalje ima problem da obezbijedi slobodu izražavanja

Društvo i dalje ima problem da obezbijedi slobodu izražavanja

Podgorica, (MINA) – Niz pritisaka, napada i drugih primjera ugrožavanja medijskih sloboda u Crnoj Gori je pokazatelj da društvo i dalje ima problem da obezbijedi poštovanje prava na slobodu izražavanja i ograniči govor mržnje, smatraju u instituciji Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Iz te institucije su najoštrije osudili prijetnje i uvrede upućene urednici M portala Danici Nikolić, kao i ostalim novinarima i drugim javnim ličnostima koji su targetirani porukama krajnje prizemne i uznemirujuće sadržine.

“Očekujemo da će u najkraćem mogućem roku biti otkriveni i procesuirani počinioci koji su se odvažili da na ovako besprizoran i nedopustiv način prijete ugrožavanjem fizičkog i psihičkog integriteta novinara, ali i svih drugih subjekata sa čijim stavovima i mišljenjima nijesu saglasni”, naveli su iz Institucije zaštitnika.

Oni su kazali da se jedino tako može razbiti krug poziva na nasilje i ugrožavanja elementrane sigurnosti ne samo novinara, već i drugih osoba čije se mišljenje plasira u javnosti, kao i njihovih porodica.

“Zabrinjava učestali niz različitih vrsti pritisaka, napada i drugih primjera ugrožavanja medijskih sloboda, što je pokazatelj da kao društvo i dalje imamo problem da obezbijedimo poštovanje prava na slobodu izražavanja i istovremeno ograničimo govor mržnje, unaprijedimo klimu tolerancije i kulturu dijaloga”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, iako je sadržaj poruka sa kojima je javnost danas upoznata sporan i sraman od početka do kraja, u instituciji Zaštitnika posebno osuđuju drsko i vulgarno vrijeđanje dostojanstva žena i sve izrečene mizogine i seksističke kvalifikacije.

Oni su podsjetili da je sve eventualne prigovore i zamjerke koje se mogu javiti u vezi sa radom bilo kog medija, potrebno rješavati institucionalnim mehanizmima, putem predviđenih procedura, kako se ničim ne bi ugrozio položaj pripadnika te profesije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije