fbpx
NaslovnicaCrna GoraDrobnjak: Usvajanjem zakona o istopolnom partnerstvu korak bliže EU

Drobnjak: Usvajanjem zakona o istopolnom partnerstvu korak bliže EU

Podgorica, (MINA) – Crna Gora bi usvajanjem Predloga zakona o istopolnom partnerstvu pokazala da je korak bliže evropskim vrijednostima i Evropskoj uniji (EU), ocijenila je poslanica Demokratske partije socijalista Nada Drobnjak.

Predlog zakona o istopolnom partnerstvu, za čije usvajanje je potrebna podrška 41 poslanika, nije dobio potrebnu većinu u julu prošle godine.

Istovjetan tekst tog zakona razmatraće poslanici crnogorskog parlamenta na sjednici koja počinje u utorak.

„Očekujem da ovaj put zakon o istopolnom partnerstvu bude izglasan, da pokažemo da smo dosegli taj demokrastki nivo i da zaista govorimo o ljudskim pravima kao temeljnim vrijednostima svih nas“, kazala je Drobnjak.

Ona je agenciji MINA rekla da je sigurno da bi izglasavanjem ovog zakona i njegova kasnija primjena, značili da je Crna Gora korak bliže evropskim vrijednostima.

„Crna Gora se mijenja i ona želi da promijeni sebe, vrijednosti, situaciju u državi i samim tim se približi evropskim vrijednostima“, kazala Drobnjak.

Ona smatra da je crnogorsko društvo spremno za usvajanje Predloga zakona o istopolnom partnesrstvu, ali je samo pitanje da li postoji većina u crnogorskom parlamentu da to „ozakoni“.

„Jer ti ljudi žive sa nama i mi smo svjesni njihovih problema“, navela je Vuksanović.

Ona je podsjetila da se o tom zakonu govorili još od 2013. godine, kada se u Skupštini razgovaralo o Zakonu o zabrani diskriminacije i kada je prepoznata i zabrana diskriminacije po osnovu seksualne orjentacije.

„Svjesni smo da su tu sa nama da imaju ogromne probleme, da ne mogu da ostvare puno svojih prava i zato se postavlja pitanje, ko smi mi da ih i dalje ograničavamo“, dodala je Drobnjak.

Na pitanje šta bi poručila poslanicima koji su protiv ovog zakona, Drobnjak je odgovarila da svaki poslanik glasa po svojoj slobodnoj volji, znanjima i principima, ali je, kako je dodala, potrebno da razmisle šta ta odluka i njihov čvrst stav doprinose cjelokupnoj zajednici.

„Potrebno je da razmislimo kakvu štetu nanosimo LGBTQ zajednici i kakvu poruku šaljemo građanstvu, prvenstveno mladim ljudima, jer na taj način, ako ne pokažemo razumijevanje za poštovanje ljudskih prava, učimo ih da i ljudska prava nijesu toliko važna“, rekla je Drobnjak.

Ona je podsjetila da zakon o istopolnom partnerstvu prošle godine nije dobio većinu, nije stupio na snagu i sad je opet na dnevnom redu sjednice 23. juna.

Drobnjak smatra da je važno govoriti o ovom zakonu i komunicirati sa javnošću o njemu.

„Ja kao poslanica crnogorskog parlamenta ne osjećam se najbolje zbog toga što nije izglasan prvi put“, ocijenila je Drobnjak.

Prema njenim riječima, svi vole da se pozivaju na poštovanje ljudskih prava, da govore da ih dobijaju rođenjem i da su neotuđiva.

Često se, kako je dodala, pozivaju na Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, zaboravljajući da u toj deklaraciji stoji da ta prava pripadaju svima.

„Znači, svako ima pravo da bude ono što jeste“, poručila je Drobnjak.

Upitana da prokomentariše koliko je sada, s obzirom na situaciju u državi, dobro govoriti o tom zakonu, ona je odgovorila da su ljudska prava uvijek na dnevnom redu i o tome stalno treba razgovarati i ne mogu se, zbog toga što postoji neki drugi izazov, zanemariti.

„Mi zarad nekih stereotipa, nerazumijevanja i starih priča, nijesmo u dovoljnoj mjeri izrasli da se od svega toga oslobodimo i da ljude ne diskriminešemo na osnovu neke njihove posebnosti.

“Zbog čega bi seksualna orjentacija bila razlog da neko ne živi punim plućima“, zaključila je Drobnjak.

Najčitanije