fbpx
NaslovnicaCrna GoraDodijeljene nagrade za volonterizam

Dodijeljene nagrade za volonterizam


Podgorica, (MINA) – Asocijacija za demokratski prosperitet (ADP) Zid dodijelila je danas godišnju nagradu za volonterizam Fondaciji “Bajkeri dobre volje”, dok je nagradu za volontera godine dobio Milo Joko Radović iz Nikšića.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić uručio je priznanja, koja se dodjeljuju povodom Međunarodnog dana volontera, najistaknutijim volonterima za doprinos tokom ove godine.

Bečić je kazao da mu je čast da uruči ovogodišnje nagrade volonterima koji su nemjerljivio doprinijeli u godini u kojoj je zbog pandemije koronavirusa i njenih zdravstvenih i ekonomskih posljedica bilo nebrojeno prilika da se pokaže čovjekoljublje.

On je naveo da ljudi koji bez razmišljanja o eventualnim negativnim posljedicama po njih same, svojim djelima pokazuju veliko srce i nesebičnu ljubav prema drugima moraju biti bolje prepoznati u institucijama sistema i normativnim rješenjima crnogorske legislative.

Radović, koji je dobitnik nagrade za volontera godine, po profesiji je sajdžija i višegodišnji volonter i zaljubljenik u prirodu.

On od ljeta 2015. godine redovno održava eko park Blace koji se nalazi na periferiji opštine Nikšić.

Fondacija „Bajkeri dobre volje“, koja je dobitnica godišnje nagrade za volonterizam, pomogla je osam porodica koje su bile u teškoj situaciji.

U ovoj godini imali su najmanje jednu akciju mjesečno, a neke od njih su uređenje đačkog doma u Šavniku, učešće u emisiji Dnevnica, vrijedna donacija za 26 đaka sa posebnim potrebama koji pohađaju Osnovnu školu Zelenika, kao i pomoć za pet porodica.

Izvršna direktorica ADP Zid Sanda Rakočević kazala je da je u martu dobrovoljnost bila limitirana.

“Navikli smo kada je u pitanju zakonodavstvo koje prati volontiranje u Crnoj Gori da ga jednostavno kršimo”, rekla je Rakočević.

Ona je kazala da se ovo godine desilo niz specifičnih situacija kada je u pitanju dobrovoljnost.

“Od toga da je pomoć neophodna, do toga da je pomoć zabranjena”, kazala je Rakočević.

Ona je podsjetila da volontiranje ima četiri osnovna uslova.

“To je organizovana aktivnost, volontiranje je dobrovoljno, realizuje se u cilju dobrobiti kompletne zajednice i ne podrazumijeva primanje i davanje novca i potrebno je da ulažete svoje sopstvene resurse”, navela je Rakočević.

Nacionalni volonterski servis ADP-Zid po 14. put zaredom nagrađuje one koji su zalaganjem doprinijeli afirmaciji, promociji i razvoju volonterizma, ali naročito onima koji su vlastitim primjerom pokrenuli zajednicu i cjelokupno društvo.

Godišnja nagrada za volonterizam dodjeljuje se u cilju povećanja vidljivosti doprinosa razvoju koncepta i promociji vrijednosti volontiranja.

Nagrada može da bude dodijeljena pojedincu, organizaciji civilnog društva, kompaniji, medijskoj kući ili instituciji koji su svojim zalaganjem doprinijeli razvoju volonterizma u Crnoj Gori.

Najčitanije