fbpx
NaslovnicaCrna GoraDijaspora donirala 60 respiratora crnogorskom zdravstvu

Dijaspora donirala 60 respiratora crnogorskom zdravstvu

Podgorica, (MINA) – Crnogorski zdravstveni sistem dobio je donaciju od 60 respiratora, vrijednu oko milion USD, od privrednika iz dijaspore koji su, kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, željeli da ostanu anonimni.

Zahvaljujući se na donaciji, koja je danas stigla u Crnu Goru, državni sekretar Borko Bajić istakao je da je ona realizovana zahvaljujući inicijativi grupe privrednika porijeklom iz Crne Gore, u kojoj su posredovali premijer Zdravko Krivokapić i ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

„Ova vrlo vrijedna donacija dolazi u pravom trenutku, u vremenu kada se borimo sa koronavirusom i kada nam je prijeko potrebno da dodatno ojačamo zdravstveni sistem i sve zdravstvene ustanove, kako bi podjednako imale kapaciteta da se izbore za virusom COVID-19“, kazao je Bajić.

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Ljiljana Radulović naglasila je da donacija 60 respiratora u toku pandemije COVID-19 dovoljno govori koliko je značajna za zdravstveni sistem.

„To je najvažnija vrsta donacije koja nam je u ovom trenutku potrebna i jedini način da tehnički pospješimo sadašnje kapacitete zdravstvenog sistema Crne Gore“, kazala je Radulović.

Kako je navela, jedan od osnovinih ciljeva Ministarstva zdravlja je da se ujednači i tehnički kvalitet pružanja zdravstvene zaštite i u najmanjoj opštoj bolnici u Crnoj Gori.

„Ako uzmemo u obzir značajno povećanje broja respiratora koje sada imamo zahvaljujući ovoj donaciji, jasno je da će kvalitet zdravstvene zaštite biti značajno unaprijeđen“, rekla je Radulović.

Najčitanije