fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrnogorski lideri da se odupru odlukama koje podrivaju demokratske institucije

Crnogorski lideri da se odupru odlukama koje podrivaju demokratske institucije

Podgorica, (MINA) – Politički lideri u Crnoj Gori treba da štite demokratske institucije države i odupru se bilo kojim odlukama kojima se podriva njihova funkcionalnost i legitimnost, poručili su iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici.

Iz Ambasade su kazali da su SAD zabrinute zbog još jednog neuspjelog pokušaja da se u Crnoj Gori izaberu sudije Ustavnog suda i zbog usvajanja izmjena Zakona o predsjedniku.

“SAD su duboko zabrinute zbog daljeg neuspjeha Crne Gore da formira u potpunosti funkcionalni Ustavni sud i, u odsustvu te ključne institucije, usvajanja sporne mjere da ograniči ovlašćenja predsjednika, čime se ignoriše jasan savjet Venecijanske komisije (VK)”, navodi se u odgovoru Ambasade na zahtjev Glasa Amerike za komentar situacije u Crnoj Gori.

Skupština Crne Gore nije uspjela ni u drugom pokušaju, na sjednici u ponedjeljak, da izabere četvoro sudija Ustavnog suda.

Sud je u blokadi od septembra ove godine jer od ukupno sedam, trenutno ima samo troje sudija i nema kvoruma za odlučivanje o ključnim pitanjima u državi.

Glasovima parlamentarne većine usvojene su izmjene Zakona o predsjedniku, suprotno nedavnim preporukama VK, koje predviđaju prenos dijela nadležnosti za izbor mandatara za sastav vlade sa predsjednika na Skupštinu.

“Odgovornost je crnogorskih političkih lidera da štite demokratske institucije zemlje i odupru se bilo kojim odlukama kojima se podriva njihova funkcionalnost i legitimnost “, naveli su iz Ambasade.

Oni su pozvali lidere da preduzmu konkretne akcije da brzo obnove demokratske institucije.

“Ako se u tome ne uspije, to će nastaviti da dovodi do eskalacije političkih i socijalnih nemira, dodatno će unazaditi Crnu Goru na putu pristupanja Evropskoj uniji, oslabiti njene odnose sa saveznicima i destabilizovati ekonomiju”, upozorili su iz američke Ambasade.

Iz Ambasade SAD-a su pozvali sve crnogorske lidere da na prvo mjesto stave interese građana i osiguraju da Crna Gora napreduje na evroatlantskom putu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

SNP

Kaluđerović: Bez odlaganja uvesti Amber Alert sistem

Podgorica, (MINA) - Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović pozvala je Vladu i...