fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora po kvalitetu liječenja na 23. mjestu u Evropi

Crna Gora po kvalitetu liječenja na 23. mjestu u Evropi

Podgorica, (MINA) – Zdravstveni sistem Crne Gore rangiran je kao 23. na listi Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (EHCI), što je za dva mjesta bolje u odnosu na prošlu godinu.

U izvještaju EHCI za prošlu godinu navodi se da je Crna Gora uspješno primijenila sistem elektronskog zakazivanja kao i elektronskih recepata, ali i radikalno smanjila vrijeme čekanja na prvi pregled.

Najimpresivniji rezultat, kako se navodi, ostvaren je u smanjenju smrtnosti beba.

“U maloj Crnoj Gori sa 650 hiljada stanovnika preživljava 999 od hiljadu beba, što zaslužuje poštovanje i visoke ocjene ECHI. Šampion po najmanjoj smrtnosti novorođenčadi bio je Island, sada je to Crna Gora” piše u izvještaju.

To je, ističe se, proizvod odluka donešenih 2014. kada se desio tragičan slučaj smrti beba od sepse, kada su nadležni odlučili da se rizične trudnoće upućuju u Klinički centar u Podgorici na ekspertsku neonatologiju.

Crna Gora nalazi se i među zemljama koje su smanjile proces stizanja novih ljekova na tržište od trenutka kada se on registruje.

Najbolji sistem zdravstvene zaštite u Evropi ima Švajcarska, a prvi put nakon više godina Holandija se našla na drugom mjestu, a na trećem je Norveška. Prošle godine najgore plasirane su Albanija, Rumunija, Poljska i Bugarska.

Od bivših jugoslovenskih država najbolje je plasirana Srbija, koja se nalazi na 18. mjestu, dok je Slovenija u prošloj godini zauzela 21. poziciju. Hrvatska se našla jedno mjesto iza Crne Gore, na 24. je poziciji, a potom Sjeverna Makedonija.

Najčitanije