fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora će se uskoro pridružiti Misiji vojne pomoći EU za podršku...

Crna Gora će se uskoro pridružiti Misiji vojne pomoći EU za podršku Ukrajini

Podgorica, (MINA) – Crna Gora će se uskoro pridružiti Misiji vojne pomoći Evropske unije (EU) za podršku Ukrajini (EUMAM), najavio je državni sekretar Ministarstva odbrane Marko Marković na sastanku sa ukrajinskim ambasadorom u Podgorici Olegom Gerasimenkom.

Marković je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, ponovio da Crna Gora snažno stoji uz Ukrajinu u njenoj borbi za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao i slobodu ukrajinskog naroda.

On je kazao da se podrška i solidarnost izražavaju ne samo retorički, već i kroz konkretan politički angažman, kao i finansijski i humanitarni doprinos.

Marković je najavio da će se Crna Gora uskoro pridružiti Misiji EUMAM, što, prema njegovim riječima, predstavlja još jednu potvrdu posvećenosti Ukrajini.

On je istakao da su na Samitu u Viljnusu saveznice pokazale nedvosmislenu podršku Kijevu na planu evroatlantskih aspiracija, a o čemu svjedoči i uspostavljanje Savjeta NATO – Ukrajina, kao foruma za unapređenje političkog dijaloga i buduće saradnje.

Marković je rekao da očekuje da će na Samitu u Vašingtonu biti potvrđena poruka da je Ukrajini mjesto u NATO savezu, kada uslovi to omoguće.

On je naglasio da je okončanje rata u Ukrajini prioritet cjelokupne međunarodne zajednice.

Gerasimenko je, kako je saopšteno, zahvalio na pomoći i podršci koju Crna Gora pruža Ukrajini.

Na sastanku je zaključeno da je saradnja Crne Gore i Ukrajine, u svjetlu ruske agresije, izuzetno važna, kao i da će Crna Gora nastaviti da, u skladu sa svojim mogućnostima, pruža potrebnu pomoć Ukrajini.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sabaljenka pobjendica US Opena

Podgorica, (MINA) - Bjeloruska teniserka Arina Sabeljenka pobjednica je US opena. Ona je u Njujorku,...