fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora će još dugo biti bez samoregulatornog tijela

Crna Gora će još dugo biti bez samoregulatornog tijela


Podgorica, (MINA) – Crnoj Gori je nephodno samoregulatorno tijelo kao institucija koja bi novinare natjerala da poštuju Kodeks, ocijenio je urednik politike u Dnevnim novinama Mili Prelević.

Prelević smatra da u Crnoj Gori još dugo neće biti formirano samoregulatorno tijelo, jer novinari prvo treba da oforme jača udruženja.

“Mi u ovom trenutku imamo desetak udruženja novinara, nijedno nije jako i značajno, i dok god tako bude i novinarstvo će biti na granama na kojima se trenutno nalazi, a one su veoma nisko”, kazao je Prelević.

Prelević smatra da ako u Crnoj Gori, pitate novinara da li je prekršio Kodeks, on će reci da nije, ili da to nije učinio namjerno.

Prema njegovim riječima, novinar ako prekrši Kodeks ne zna, jer skoro da ne postoji upozorenje da ga neko krši, osim, “ličnih prepucavanja između novinara, urednika i izmedju medijskih kuća”.

“Kodeks novinara u Crnoj Gori postoji, na papiru, u mojoj redakciji ga svi imaju i siguran sam da žele da ga poštuju i da se trude da ga poštuju”, istakao je Prelević.

On je kazao da je siguran sam da to i ostali crnogorski novinari žele, ali se problem javlja zbog toga što nema kontrole, da li se on poštuje.

Prelević je podsjetio na pokušaje stvaranja samoregulatornog tijela, ali da su tada najveće medijske kuće odustale od toga i pokušale da one same stvore svoje samoregulatorno tijelo.

“To je ono crnogorsko, kada se kaže zašto bi meni neko regulisao nešto kad to mogu ja sam”, rekao je Prelević.

Posle toga se, pojasnio je Prelević, prešlo se na ombdusmane medijske, ali to nije dobro zato što je u čovjeku to da ako radi u nekoj medijskoj kuci ne bude uvijek realni, čega su svjesi i građani, pa ne šalju pritužbe.

Urednik drugog programa Televizije Crne Gore Sabrija Vulić smatra da je svaki pojedinac, odnosno novinar dovoljno svjestan da mora ispoštovati sve ono što stoji u etickom Kodeksu, kojim su jako dobro definisana pravila ponasanja novinara.

Prema njegovim riječima, sam etički kodeks, kao dokument ne predstavlja nikakav problem, već predstavljaju ljudi odnosno kolege, koje treba da ga poštuju.

“Čini se da je to ono na čemu mora da se radi, odnosno na čemu posebno mora da se radi sa mladim novinarima koji tek ulaze u posao”, istakao je Vulić.

Vulić je kazao da je danas sve ubrzano, kao i da urednici nemaju dovoljno vremena da se bave mladim novinarima, a to je upravo ono od čega treba da se krene.

Danas se, kako je rekao Vulić, trči za informacijom, i onda dolazimo u sveru onoga što se zove fake news, jer nam se nudi informacija koja treba biti iskontrolisana.

On je naveo da je najbolje samoregulatorno, tijelo sam novinar koji je svjestan činjenice da mora realno da izvještava.

“Novinarsko samoregulatorno tijelo je potrebno Crnoj Gori, ali potrebno je da bude korektno, i da budu zadovoljnje sve strane”, kazao je Vulić.

Prema njegovim riječima, da bi napravili samoregulatorno tijelo potrebno je da se izbace lični interesi i simpatije prema određenoj grupaciji.

“Zato je potrebno je da razgovaramo i da shvatimo da je naš posao nije da iskazujemo emocije već da damo istinu”, poručio je Vulić.

Tekst je napisan uz finansijsku podršku Evropske unije kroz realizaciju projekta “Dealing with ethics and fake news” pod oznakom IPA2018/397-252. Sadržaj je isključiva odgovornost Agencije MINA i ne mora nužno odražavati stavove EU. Tekst se može preuzimati uz obavezno navođenje izvora.

Najčitanije