fbpx
0.8 C
Podgorica
February 5, 2023.
NaslovnicaCrna GoraČlanovi skupštinskog Odbora spremni da podrže Regionalni vodovod

Članovi skupštinskog Odbora spremni da podrže Regionalni vodovod

Podgorica, (MINA) – Članovi skupštinskog Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje spremni su da podrže Regionalni vodovod, kako bi u najkraćem roku bili otklonjeni svi faktori i rizici koji mogu imati dalekosežne posljedice po poslovanje tog preduzeća.

To je poručeno tokom posjete članova Odbora, koje je ugostio direktor Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje Josip Đurašković, vodoizvorištu Bolje sestre.

Kako je saopšteno iz Regionalnog vodovoda, članovi Odbora su kazali da su spremni da se u okviru svojih nadležnosti maksimalno angažuju oko svih pitanja značajnih za dalji opstanak regionalnog sistema za vodosnabdijevanje Crnogorskog primorja.

„Kao i da pruže punu podršku Regionalnom vodovodu, kako bi se u najkraćem roku otklonili svi faktori i rizici koji mogu imati dalekosežne posljedice po poslovanje preduzeća, a time i po cjelokupni privredni razvoj Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su članovi Odbora prikupljali informacije o aktuelnom problemu devastacije korita rijeke Morače i ugrožavanju vodoizvorišta Bolje sestre iz koga se vodom snabdijeva svih šest opština sa primorja.

Iz Regionalnog vodovoda rekli su da je Odbor zakazao kontrolno saslušanje ministara ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ratka Mitrovića i Aleksandra Stijovića, kao i Đuraškovića.

Kako su naveli, cilj je upoznavanje sa aktivnostima i mjerama koje su preduzete na sprečavanju dalje nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska iz korita Morače.

Navodi se će na Odboru biti riječi o mjerama koje sprovodi Regionalni vodovod na zaštiti i zaustavljanju daljeg pada izdašnosti vodoizvorišta Bolje sestre, kao i planovima koje nadležna ministarstva i to preduzeće namjeravaju da realizuju u narednom periodu u vezi sa rješavanjem tih pitanja.

Uprava Regionalnog vodovoda je članovima Odbora prije posjete dostavila detaljan izvještaj – informaciju o ugroženosti izvorišta Bolje sestre, kao i aktivnostima koje je to preduzeće preduzimalo na rješavanju problema pada izdašnosti izvorišta u prethodnom periodu, zajedno sa studijom koja je za te potrebe izrađena.

Članovi Odbora su, kako se navodi, najprije obišli šire područje druge zone zaštite izvorišta – donji tok Morače gdje se vrši nelegalna eksploatacija šljunka i pijeska, za koju je, kako se dodaje, naučno utvrđeno da, posredno, uz klimatske promjene, u velikoj mjeri utiče na pad izdašnosti izvorišta.

“Delegacija je upoznata da bilo kakve aktivnosti u okviru zaštitnih zona predstavljaju dodatni rizik od potencijalnog ugrožavanja vodoizvorišta, što se posredno može negativno odraziti i na vodosnabdijevanje Crnogorskog primorja u narednom period”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su članovi Odbora obišli i vodozahvat, laboratoriju u kojoj se vrše dnevna i periodična mjerenja i analize zahvaćene vode, kao i mašinsko postrojenje za proizvodnju vode na Boljim Sestrama.

Kako je saopšteno, Đurašković i tehnički direktor Ivan Špadijer informisali su članove Odbora o istorijatu, tehničkim karakteristikama i načinu funkcionisanja sistema, nadzoru i kontroli distribucije, izazovima sa kojima se suočava Regionalni vodovod.

Iz Regionalnog vodovoda pojasnili su da se ti izazovi javljaju usljed pada izdašnosti izvorišta, kao i podacima iz studije Monitoringa i zaštite izvorišta Bolje Sestre, kao i planovima za prevazilaženje ovog rizika u poslovanju.

Dodaje se da su članovi Odbora pogledali prezentaciju o aktivnostima Regionalnog vodovoda na rješavanju problema ugroženosti vodoizvorišta Bolje sestre.

Navodi se da su članovi Odbora upoznati sa planovima o izgradnji postrojenja na tom vodoizvorištu za prečišćavanje dodatnih količina vode koje bi se zahvatale iz neposrednog okruženja izvorišta, kako bi se prevazišao potencijalni rizik od nedostatka vode za snabdijevanje Crnogorskog primorja, a posebno tokom ljetnje sezone.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U utorak isključenja u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u utorak će bez napajanja električnom energijom ostati: Kotor - u...