fbpx
NaslovnicaCrna GoraCilj SDP-a da obezbijedi besplatan vrtić za svu djecu

Cilj SDP-a da obezbijedi besplatan vrtić za svu djecu

Podgorica, (MINA) – Vlada u kojoj će participirati Socijaldemokratska partija (SDP) nakon 11. juna obezbijediće svoj djeci u Crnoj Gori pravo na besplatan vrtić, kazao je nosilac liste „SDP – Za našu kuću“, Nikola Đurašković.

Kako je saopšteno iz SDP-a, on je, na konferenciji za novinare, rekao da je cilj njihovog programa da sva djeca predškolskog uzrasta u Crnoj Gori dobiju pravo na besplatan vrtić.

„Prema našim kalkulacijama ta cifra je nešto oko 24 hiljade u periodu od devet mjeseci u toku godine, kada su predškolske ustanove sa najvećim brojem korisnika i potreban iznos na godišnjem nivou je nekih 11 miliona EUR“, naveo je Đurašković.

On je kazao da je kalkulacija rađena na cijenu vrtića od 40 EUR.

Đurašković je naveo da ovih dana postoje najave iz resornog Ministarstva da cijena boravka djece u vrtićima može biti povećana na 50 EUR, i da bi to uvećanje značilo nekih dva miliona EUR više.

„Država kojom će upravljati SDP nakon parlamentarnih izbora 11. juna i Vlada u kojoj će participirati SDP nakon 11. juna će obezbijediti svoj djeci Crne Gore pravo na besplatan vrtić“, rekao je Đurašković.

Prema njegovim riječima, ako se od 2,2 milijarde EUR, koliko u ovoj godini iznosi državni budžet, ne može obezbijediti 11 do 13 miliona EUR za djecu, onda se treba zapitati na koji način se upravlja državom.

„Kalkulacija od 24 hiljade djece uključuje svu djecu preškolskog uzrasta na nivou kalkulacija iz prethodne godine, uključujući i djecu u privatnim predškolskim ustanovama“, naveo je Đurašković.

On je kazao da bi subvencioniranje za korišćenje privatnih vrtića bilo na nivou cijene koja je u državnim predškolskim ustanovama.

Đurašković je rekao da je pitanje prostornog i kadrovskog kapaciteta sa pravom otvoreno.

„Nakon što smo na Cetinju najavili program „Vrtić za sve“, to treba da bude dodatni motiv i impuls budućoj Vladi da intenzivno radi na izgradnji novih vrtića i stvaranju i investicionih i prostorno-planskih pretpostavki za tako nešto“, naveo je Đurašković.

Kandidatkinja za poslanicu na listi SDP-a Amina Cikotić kazala je da je obezbjeđivanje besplatnog vrtića jedan od prioriteta njihove liste.

Ona je rekla da svi svjedoče visokim stopama inflacije u Crnoj Gori i poskupljenjima kojima su građani izloženi u prethodnom periodu.

„Stalno govorimo o tome da smo zabrinuti zato što nam mladi odlaze, ali ništa konkretno ne radimo po tom pitanju“, navela je Cikotić.

Ona je dodala da su ključni krov nad glavom, dobro radno mjesto i dobri uslovi za odrastanje djece.

„Vrijeme je da pravo na vrtić imaju sva djeca, bez obzira na finansijske mogućnosti njihovih roditelja. Djeca i mlade porodice nam svima moraju i treba da budu prioritet“, istakla je Cikotić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije