fbpx
NaslovnicaCrna GoraĆalasan: Škole bi mogle biti otvorene sljedeće sedmice

Ćalasan: Škole bi mogle biti otvorene sljedeće sedmice

Podgorica, (MINA) – Učenici svih osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori u ponedjeljak bi trebalo da se vrate u školske klupe, kazao je član Ekspertskog tima Ministarstva prosvjete Martin Ćalasan.

On je gostujući u Bojama jutra na Televiziji Vijesti naveo da, prateći trenutnu epidemiološku situaciju u Crnoj Gori, očekuju da će škole biti otvorene sljedeće sedmice.

Kako je naveo Ćalasan, u slučaju da se to ne desi za svu djecu, prioritet će imati đaci devetog razreda i maturanti.

On je dodao da su u sedmici od 8. do 12. marta pratili kakvo je bilo prethodno stanje i šta se dešavalo u školama.

“Primijetili smo da smo početkom marta imali oko 2,3 hiljade djece koja su bila u samoizolaciji, kao i skoro 300 nastavnika oboljelih od COVID-a”, kazao je Ćalasan, prenosi portal Vijesti.

Prema njegovim riječima, posebno je bio problematičan podatak da je broj zaraženih nastavnika u toku jedne sedmice povećan za skoro 30 procenata, što je to bio jedan od glavnih razloga da sve škole pređu na onlajn nastavu prošle i ove sedmice.

Ćalasan je rekao da je od 80 do 85 odsto djece u Crnoj Gori sa područja najvećih opština, koje su bile u crvenoj zoni, ili blizu nje po broju zaraženih.

“Postojao je žestok epidemiološki rizik da se to proširi i na ostale gradove u čijim školama predaju nastavnici iz ugroženih opština”, naveo je Ćalasan.

Kako je kazao, zbog toga su se i odlučili za onlajn nastavu u čitavoj Crnoj Gori.

“Iskreno se nadamo, sudeći po trendu broja oboljelih ovih dana, da će se od sljedeće sedmice svi vratiti u školske klupe”, istakao je Ćalasan.

On smatra da ova školska godina nije izgubljena.

Ćalasan je naglasio da se čitav sistem obrazovanja potrudio da se djeci prenesu ključna znanja iz svakog predmeta, odnosno sve ono što je neophodno, i po obimu i sadržaju, za uspješan nastavak njihovog obrazovanja.

“Vjerujući u velike napore koje su ulagali prosvjetni radnici, uz redukovane nastavne jedinice koje su ukazivale na to da se obrade najbitniji djelovi, zaista vjerujem da nije i neće biti izgubljena godina”, rekao je Ćalasan.

Govoreći o aktivnostima Radne grupe, koja je imala zadatak da organizuje početak nastave u drugom polugodištu, on je naveo da očekuje da će nastaviti rad nakon trećeg klasifikacionog perioda.

“Tada smo imali dogovor da se sastanemo nakon trećeg klasifikacionog perioda. Nadam se da ćemo početkom aprila sagledati šta smo i kako uradili i kako ćemo nastaviti”, kazao je Ćalasan.

On je zahvalio prosvjetnim radnicima na ogromnom radu, trudu, volji i “ćutnji u čitavoj ovoj situaciji”.

“U potpunosti su odgovorili na sve i smatram da imamo jedan od najboljih obrazovnih sistema u regionu”, istakao je Ćalasan.

On je kazao da su Vladi i Ministarstvu finansija uputili predloge i inicijative koje se odnose na plaćanje prekovremenog rada prosvjetnih radnika u prethodnom periodu.

“Nadam se da će se, kada dođe do usvajanja budžeta, naći rješenje i da će nastavnici biti nagrađeni za trud i rad. Uopšte ne dovodimo u pitanje da su u ovom čitavom periodu bili preopterećeni”, rekao je Ćalasan.

Najčitanije

Akademcu pet medalja u Nišu

Podgorica, (MINA) – Tekvondo klub Akademac nastup na tradicionalnom međunarodnom turniru Asteriks kup u...