fbpx
NaslovnicaCrna GoraBS podnijela amandmane: Jednako tretirati civilne žrtve rata

BS podnijela amandmane: Jednako tretirati civilne žrtve rata

Podgorica, (MINA) – Klub poslanika Bošnjačke stranke (BS) podnio je osam amandmana na Predlog izmjena i dopuna Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti, kako bi sve civilne žrtve rata bile jednako tretirane, a njihovim porodicama omogućeno pravo na pomoć države.

Iz BS-a su kazali da su njihovi amandmani usklađeni sa inicijativama i apelima brojnih organizacija i udruženja, sve u cilju donošenja pravednog i kvalitetnog zakonskog rješenja, koje će tretirati civilne žrtve rata podjednako.

Oni su ukazali da predloženim izmjenama i dopunama Zakona, koje su podnijeli poslanici Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije, nijesu obuhvaćene civilne žrtve rata kao kategorija lica za koja se veže pravo koje njihove porodice ostvaruju i koja je potrebno zaštititi tim Zakonom.

“lako civilne žrtve rata nijesu direktni korisnici prava po osnovu predmetnog Zakona, smatramo da one moraju biti obuhvaćene kao osobe za koja se prava njihovih porodica vežu, odnosno iz čijih okolnosti slučaja prava proizilaze”, rekli su iz BS-a.

Kako su dodali, predloženim izmjenama Zakona nije precizirano ko su civilne žrtve rata, a što smatraju da mora biti definisano.

Iz BS-a su kazali da su izmjenama kojima je definisana porodica civilne žrtve rata nijesu obuhvaćene osobe koje su državljani Crne Gore, a stradale su izvan teritorije države, kao ni osobe koje su stradale u vezi sa ratnim dešavanjima, u periodu kada na teritoriji Crne Gore nije bilo proglašeno ratno stanje.

“Ali su te osobe žrtve dešavanja koji su nastali u vezi sa sukobima koji su se dešavali u navedenom periodu na području šire teritorije nekadašnje zajedničke države”, navodi se u saopštenju partije.

Iz BS-a su kazali da vjeruju da će Skupština pokazati da su joj sve žrtve jednako bitne i da nema mjesta njihovom neopravdanom razdvajanju po bilo kojem osnovu.

“Prihvatanjem naših amandmana i donošenjem akta koji će biti pravedan i neselektivan, šaljemo poruku jednakosti, poštovanja ljudskih prava i brige od države za civilne žrtve rata i njihove porodice”, istakli su iz BS.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije