fbpx
NaslovnicaCrna GoraBrnabić: Odnosi Crne Gore i Srbije važan faktor za stabilnost regiona

Brnabić: Odnosi Crne Gore i Srbije važan faktor za stabilnost regiona

Podgorica, (MINA) – Odnosi između Crne Gore i Srbije važan su faktor za stabilnost Zapadnog Balkana i trebalo bi da budu najbolji, poručila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona je na konferenciji za novinare kazala da mnoge stvari vezuju dvije države.

“Po prirodi stvari trebalo bi da imamo najbliže i nabolje moguće odnose. Nadam se da je prva zvanična posjeta premijera Zdravka Krivokapića početak nove faze odnosa sa Vladom Crne Gore”, navela je Brnabić.

Ona je dodala da se nada da će, osim obnove političkog diljaloga na viskom nivou, rezultat posjete biti još stabilniji i sadržajniji bilateralni odnosi između dvije države.

Brnabić je poručila da Srbija snažno podržava evropske integracije Crne Gore i da je njihov strateški prioritet stabilan i dobro povezan region.

“Odnosi između Crne Gore i Srbije su važan faktor za stabilnost regiona”, navela je Brnabić.

Ona je dodala da je sa Krivokapićem razgovarala o mogućnosti održavanja zajedničke sjednice dvije vlade.

Brnabić je pozvala Krivokapića da razmisli o otvorenom pozivu koji Crna Gora ima za inicijativu Otvoreni Balkan.

Ona je kazala da sa Krivokapićem nije razgovarala o Temeljnom ugovoru i da, kao predsjednica Vlade, nema ingerencije da o tome razgovara, niti da na to bilo kako utiče.

Na pitanje zašto Srbija neće da izruči bivšeg funkcionera Demokratske partije socijalista Svetozara Marovića Crnoj Gori već pet godina i postoji li neki konkretan pravni ili politički razlog, Brnabić je odgovorila da mora da provjeri sa pravosudnim organima o čemu se tu radi i da se nije time bavila.

“Nije tajna da imamo čitav niz otvorenih i teških pitanja. Ova posjeta je bila usmjerena, prije svega, na pozitivne stvari”, navela je Brnabić.

Odgovarajući na pitanje da li su na sastanku dogovorili normalizaciju diplomatskih odnosa, ona je kazala da će prihvatiti koga god da Podgorica predloži za ambasadora Crne Gore u Srbiji.

Upitana da li Srbija i dalje insistira da njen ambasador u Podgorici bude Vladimir Božović ili će predložiti nekog drugog, Brnabić je rekla da je to „na terenu Podgorice“ i da o tome nijesu razgovarali.

Na pitanje kakvu poruku je Srbija poslala Crnoj Gori i Krivokapiću sa obzirom na doček na aerodromu, ona je odgovorila da je prekršen dres kod, a možda i diplomatski protokol, ali da se to nije desilo sa bilo kakvom lošom namjerom.

“Moja je greška zato što je Krivokapića trebalo da sačeka ministar spoljnih poslova Nikola Selaković. On se zadržao u Atini i u posljednjem trenutku smo promijenili i odredili (Branislava) Nedimovića da dočeka premijera“, navela je Brnabić.

Ona je dodala da Nedimović često prekrši dres kod.

„Zaista nije bilo nikakve zle namjere u svemu tome. (Aleksandar) Vučič, koliko se sjećam, nikome nije poklonio toliko pažnje kao Krivokapiću tokom ove posjete“, rekla je Brnabić.

Krivokapić je kazao da su u razgovoru najmanje pažnje posvetili politici, a najviše ekonomiji i uspostavljanje dobrih veza, koje uvijek postoje između građana Crne Gore i Srbije.

„Vučić je na današnjem sastanku iskazao izuzetnu spremnost da sve što radimo bude na obostranu korist i interes i jedne i druge države i jendih i drugih građana. To je naša obaveza. Opredijelili smo se da to bude strategija odmjerenih koraka“, naveo je Krivokapić.

On je rekao da su, nažalost, u posljednje vrijeme, naročito preko medija, dolazile „poruke otrovnih strijela“, koje nijesu potrebne ni jednoj ni drugoj strani.

„Treba da zaboravimo šta je bilo, tražimo mjesta koja nas spajaju i obezbijedimo prosperitit jednoj i drugoj državi i čitavom regionu“, poručio je Krivokapić.

On je, odgovarajući na pitanje zašto se i na čiju inicijativu sastao sa ambasadorima u Beogradu, naveo da su prije dolaska u Beograd u protokolarnom smislu pozvali sve ambasadore, koji su nerezidentni, a imaju odnos sa Crnom Gorom.

Upitan da prokomentariše to što Demokratski front insistira na izboru nove vlade, Krivokapić je kazao da pitanje nove vlade i izbora traje od 4. decembra prošle godine i da se ništa nije desilo.

„To znači da Vlada ima podršku sve do trenutka dok se nešto novo ne desi, a da bi se desilo moraju se pokrenuti određene procedure koje to obezbjeđuju“, rekao je Krivokapić.

On je dodao da za novu vladu i novog premijera treba da postoji saglasnost 41 poslanika.

„Od početka stupanja na dužnost imam jednu nevjerovatnu opstrukciju, koja je neprirodna i neprimjerena, a traje do danas“, rekao je Krivokapić.

On je istakao da sa državom ne mogu da se igraju bilo koji političari, bez obzira na bilo koju podršku.

„Građani Crne Gore su važniji od bilo kakve politike, a pogotovo pojedinačnih političkih lidera koji zbog nevidljivosti pokušavaju da pokažu moć“, rekao je Krivokapić.

On je dodao da niko nikome ne smeta da se donose zakoni u Skupštini, a koje predlaže Vlada.

Krivokapić je rekao da teško podnosi ucjene, i da je spreman za saradnju koja će unaprijediti rad Vlade i svih istitucija u Crnoj Gori kako bi one bile ojačane.

„Ja ne moram da budem premijer“, zaključio je Krivokapić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije