fbpx
NaslovnicaCrna GoraBrajović: Epidemiološka situacija i dalje povoljna

Brajović: Epidemiološka situacija i dalje povoljna

Podgorica, (MINA) – Epidemiološka situacija u Crnoj Gori je i dalje povoljna, uprkos intenzivnoj socijalnoj interakciji, kazala je šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Podgorici, Mina Brajović.

Ona je navela da raspoloživi podaci SZO upozoravaju da je svijet daleko od kraja pandemije, kao i da više od četiri sedmice uzastopno raste broj inficiranih sirom svijeta, u Evropi ali i u ostalim regionima.

“Nakon deset sedmica tokom kojih je u kontinuitetu bilježen trend pada smrtnih slučajeva, nažalost, broj smrtno stradalih osoba od COVIDa 19 ponovo je u porastu. Prisustvo novog soja SARS CoV2 virusa – Delta soj laboratorijski je potvđen u preko 110 zemalja širom svijeta”, kazala je Brajović u izjavi agenciji MINA.

Do sada je, kako je navela, administrirano 3,5 milijardi doza vakcina širom svijeta, od čega 75 odsto u visoko razvijenim zemljama.

“Region Evrope je ponovo epicentar pandemije i učestvuje sa jednom trećinom u ukupnom broju oboljelih i umrlih. Najveći udio broja oboljelih u Evropi prijavljuje Rusija, Francuska, Turska, Velika Britanija, Španija i Italija. Sve je veći broj zemalja koje bilježe rast 14-dnevne kumulativne incidence obolijevanja”, rekla je Brajović.

Ona je kazala da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori i dalje povoljna, uprkos intenzivnoj socijalnoj interakciji.

“Nas u SZO ohrabruje što zdravstvene vlasti Crne Gore budno prate epidemiološka kretanja u regionu i šire, a posebno što ulažu napor da kroz sistematsko i sistemsko djelovanje rekalibriraju sistem mjera u cilju pripreme za novi talas infekcije”, navela je Brajović.

Ona je kazala da se, nakon inicijalne komunikacije između SZO Direktora za Evropu i ministarke zdravlja Crne Gore u prvoj sedmici jula intenzivno i timski radi u partnerstvu sa SZO na identifikovanju kritičnih mjera i aktivnosti u svim segmentima odgovora.

“Koordinacija, jačanje dijagnostičkih kapaciteta, prevencija i kontrola infekcija, nadzor, vakcinacija, krizna komunikacija, klinički menadžment kako bi se obezbijedio optimalni nivo spremnosti i efikasno odgovorilo na ponovni rast broja oboljelih, što je, prateći dinamičnu epidemiološku sliku u ostatku svijeta, realan scenario”, navela je Brajović.

Prema njenim riječima, uz kontinuirane napore na planu povećanja obuhvata vakcinacijom, veoma je važno što zdravstvene vlasti Crne Gore intenzivno rade na jačanju dijagnostičkih kapaciteta.

“Ukoliko želimo da spriječimo transmisiju, uključujući i dalje genetske promjene SARS CoV2 virusa i njegovo širenje, moramo znati gdje je virus”, istakla je Brajović.

Ona je navela da je testiranje sa drugim javno zdravstvenim mjerama ostalo okosnica uspješnog odgovora na COVID 19.

“U saradnji sa SZO, uspješno je okončana obuka mikrobioloških timova u Crnoj Gori za detekciju novih sojeva SARS CoV 2 virusa”, rekla je Brajović.

Kako je kazala, Crna Gora, u saradnji sa partnerima, Robert Koh Institutom iz Berlina i SZO, radi na stvaranju uslova za sprovođenje sekvencioniranja u nacionalnim okvirima, kao i definisanju kriterijuma i uslova za njegovo sprovođenje.

“Do tada, Crna Gora je uspostavila aranžman sa Evropskim centrom za prevenciju i kontrolu bolesti za sprovođenje ove zahtjevne dijagnostičke procedure”, navela je Brajović.

Prema njenim riječima, dok se sistem intenzivno priprema za novi talas infekcije, važno je, više nego ikada, biti istrajan, posvećen, disciplinovan u poštovanju mjera i preporuka zdravstvenih vlasti.

“Poštujući mjere, čuvamo zdravlje i živote sebe i svojih najbližih. Važno je imati na umu da u okolnostima pandemije, mjera uspjeha nije “nula” novooboljelih slučajeva, već postojanje operativnih kapaciteta sistema da nove slučajeve obolijevanja testira, ispita, izoluje i liječi kako bi se prekinuo lanac transmisije”, zaključila je Brajović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije