fbpx
NaslovnicaCrna GoraBošnjačko vijeće pozvalo sve građane da se slobodno izjasne na popisu

Bošnjačko vijeće pozvalo sve građane da se slobodno izjasne na popisu

Podgorica, (MINA) – Bošnjačko vijeće pozvalo je sve građane da narednih dana budu na svojim adresama prebivališta, kao i da učestvuju i slobodno se izjasne na Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, koji počinje sjutra.

Iz Bošnjačkog vijeća su kazali da su na današnoj sjednici donjeli jednoglasnu odluku o učešću na popisu.

“Bošnjačko vijeće poziva sve pripadnike bošnjačkog naroda u Crnoj Gori, sve građane koji borave u zemlji, kao i one naše državljane koji se nalaze na privremenom radu u inostranstvu, da narednih dana budu na svojim adresama prebivališta, učestvuju i slobodno se izjasne na popisu”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, u prethodnom periodu, Bošnjačko vijeće je predvodilo i sublimiralo inicijative, u saradnji sa ostalom Vijećima-Savjetima manjenbrojnih naroda i nacionalnih zajednica u cilj, uspostavljanja dijaloga sa Vladom, radi dobijanja adekvatnih uslova za kredibilan i legitiman popis.

Oni su kazali da su se njihovi zahtjevi odnosili na proces popisivanja, u cilju transparentnosti, bolje kontrole čitavog postupka i sa fleksibilnim rokovima završetka popisa, kao i da su u tome bili uporni i istrajni.

Kako su naveli, Bošnjačko vijeće je potpisalo i zajednički Sporazum svih šest vijeća manjebrojnih naroda, kao i sa predsjednikom Vlade Milojkom Spajićem i liderima parlamentarnih političkih partija vlasti i opozicije.

“Sporazum koji je potpisan sadrži sve važne zahtjeve Bošnjačkog vijeća, koje smo procesuirali u saradnji sa ostalom vijećima”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, jedini zahtjev koji nije mogao biti realizovan tiče se nemogućnosti pronalaženja softverskog rješenja za popisivanje lica u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Iz Bošnjačkog vijeća su naveli da je, kroz usvojene izmjene i dopune Zakona u Skupštini, predviđena mogućnost produžetka popisa do kraja tekuće godine.

“Kako bi što veći broj naših državljana, koji dolaze na svoja prebivališta, u periodu pred novogodišnje praznike, mogao biti popisan”, dodali su iz Bošnjačkog vijeća.

Oni su naveli da su, usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o popisu stanovništva, stvorene i druge zakonske pretpostavke za realizaciju dogovorenih ciljeva previđenih Sporazumom.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije