fbpx
NaslovnicaCrna GoraBiserko: Najavljeno ustoličenje na Cetinju još jedna provokacija Beograda

Biserko: Najavljeno ustoličenje na Cetinju još jedna provokacija Beograda

Podgorica, (MINA) – Najavljeno ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju još je jedna provokacija Beograda, smatra predsjednica Helsinškog komiteta u Srbiji Sonja Biserko.

“Osim što podižu tenzije na Cetinju, jedan od ciljeva je da pokažu da u Crnoj Gori nema otpora, ali i da provjere reakcije NATO i zemalja Evropske unije (EU)”, navela je Biserko u intervjuu Pobjedi.

Ona je kazala da će definitivna odluka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o tome da li će prisustvovati ustoličenju Joanikija zavisiti od pritiska izvana.

“Vučić će imati ključnu ulogu u tome jer mu je stalo da se EU, pogotovu Njemačkoj, predstavi kao čovjek mira. Posebno od kada sa Zapada dolaze ozbiljne kritike kada je riječ o organizovanom kriminalu, korupciji, slobodi medija i civilnog sektora”, rekla je Biserko.

Ona je kazala da bi njegov odlazak na Cetinje sigurno isprovocirao neprihvatljive posljedice.

“Zapad je, kada je riječ o Srbiji, tolerisao njene akcije prema regionu nadajući se da će je zadržati na evropskom kolosjeku”, navela je Biserko.

To, kako je kazala, ne znači da nema pritisaka iza scene.

“Upravo zapadno tolerisanje Srbije je ohrabrilo njene akcije u regionu, pogotovu prema Crnoj Gori. I ne radi se samo o aktuelnoj vlasti, već i o dominantnoj akademskoj i vjerskoj eliti. Srpska pravoslavna crkva je kao jedina legitimna prekogranična institucija dobila ključnu ulogu u toj strategiji prema Crnoj Gori”, rekla je Biserko.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije