fbpx
NaslovnicaCrna GoraBilčik: Crnoj Gori potrebna politička Vlada

Bilčik: Crnoj Gori potrebna politička Vlada

Podgorica, (MINA) – Crnoj Gori je potrebna politička Vlada, poručio je poslanik Evropskog parlamenta (EP) Vladimir Bilčik i dodao da Evropa veoma pažljivo posmatra šta se dešava u državi.

On je, na konferenciji za novinare u Skupštini, rekao da je Vlada izgubila legitimitet, i da je tehnička, a ne politička.

Prema riječima Bilčika, u vremenu krize moraju da se dese političke odluke, a za to je potrebna politička vlada.

On je dodao da postoje dva načina da se dobije politička vlada, kroz većinu u Skupštini, ili kroz nove izbore.

„Iskreno, gledajući broj pokušaja, ubijeđen sam, a nisam jedini, da ovo mora biti staza ka novim izborima, što prije moguće, na osnovu odluka koje će, prije svega, dovesti do funkcionisanja Ustavnog suda i sporazuma o tome kako će se vanredni izbori održati“, naveo je Bilčik.

On je istakao da je kompromis ključan.

„Ovo kažem kao prijatelj Crne Gore, što duže traje kriza, biće slabije ne samo institucije u Crnoj Gori, već i evropski temelji crnogorske politike“, dodao je Bilčik.

Upitan kako komentariše usvojene izmjene Zakona o predsjedniku i gdje vidi rješenje za izlazak iz političke krize, on je kazao da se odgovori na ta pitanja moraju pronaću u Crnoj Gori.

„Evropa posmatra veoma pažljivo ono što se dešava u Crnoj Gori. Postoji bojazan kod nas da su temelji demokratskih institucija u Crnoj Gori uzdrmani, zato što vidimo ustavnu, pravnu, institucionalnu, ekonomsku krizu“, ponovio je Bilčik.

Kako je naveo, odgovori na ta pitanja moraju se pronaći u Crnoj Gori, u granicama Ustava, koliko god da je on nesavršen, kao i u okvirima zakona, kulture dijaloga, kompromisa i međusobnog razumijevanja.

To razumijevanje, kako je dodao Bilčik, treba da se temelji na činjenici da jedini pobjednik može biti Crna Gora i njene institucije.

„Evropska unija je angažovana, imamo dijalog i spremni smo da i dalje učestvujemo na bilo koji način koji može biti od pomoći“, poručio je Bilčik.

On je kazao da je, takođe, veoma važno vrijeme i da se neke odluke moraju brzo donijeti.

„Moramo imati Ustavni sud koji je funkcionalan i za to nam je potreban dijalog u čitavom političkom spektru“, naglasio je Bilčik.

On je, odgovarajući na pitanje kako gleda na odluku URA-e i Demokrata da podrže izmjene Zakona o predsjedniku, rekao da vjeruje da je važno da se odluke donose u okvirima Ustava i zakona.

„Pažljivo sam pratio diskusiju, čuo sam neke političke glasove, neki koji su glasali za taj zakon rekli su da prepoznaju da postoje problemi i pitanja vezano za ustavnost. Naravno, onda svi treba da postavimo pitanje ustavnosti ovoga“, naveo je Bilčik.

Crnoj Gori je, kako je poručio, potrebna odgovorna politika, u granicama zakona i Ustava.

„Ono što smo vidjeli u prethodnih više dana je sasvim suprotno“, kazao je Bilčik.

On je apelovao na sve da rade i sarađuju, i dodao da ne želi da pokaže prstom na bilo koga, jer to nije njegova uloga.

„Potreban nam je Crna Gora u Evropi, treba nam
Crna Gora da bude sa nama“, istakao je Bilčik.

On je rekao da većina koja je potrebna za donošenje odluka prevazilazi prostu.

„Potreban je veliki dogovor i nadam se da će političari to razumjeti“, kazao je Bilčik.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Partizan, Liga konferencija, žrijeb, Šerif

Sjutra utakmice 27. kola

Podgorica, (MINA) - Utakmicama 27. kola, nakon dvonedjeljne pauze, sjutra će biti nastavljeno takmičenje...