fbpx
NaslovnicaCrna GoraBečić: Sve sem rekonstrukcije, izdaja volje građana

Bečić: Sve sem rekonstrukcije, izdaja volje građana

Podgorica, (MINA) – Rekonstrukcija Vlade jedini je put za rješenje političke situacije, poručio je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, navodeći da bi sve drugo značilo izdaju izborne volje građana.

Bečić je u emisiji “Argumenti”, na Televiziji Crne Gore, kazao da svi očekuju stabilizaciju parlamentarne većine, te da će i nakon eventualne rekonstrukcije, Vlada poštovati sporazum, koji je prethodio njenom izglasavanju.

On je rekao da vjeruje da će uskoro biti nastavljeni razgovori između predstavnika stranaka vlasti i premijera Zdravka Krivokapića.

Bečić je dodao da svi očekuju stabilizaciju parlamentarne većine i da će i nakon eventualne rekonstrukcije, Vlada poštovati sporazum, koji je prethodio njenom izglasavanju.

Prema njegovim riječima, potrebno je da se uđe u proces rekonstrukcije Vlade kako bi je osnažili, stabilizovali parlamentarnu većinu, i jače i odlučnije krenuli u nove reformske promjene.

“Rekonstrukcija Vlade, uz obavezu svih da naredni parlamentarni izbori budu kad ima je i redovan rok 2024. godine, jesu sa stanovišta i mene kao predsjednika Skupštine i mene kao pred Demokratske Crne Gore”, poručio je Bečić.

Bečić je kazao da se trudio da doprinese supštanju tenzija.

“Kako bi se odustalo od ekstremno krajnih političkih pozicija, bilo onih koji su insistirali na rušenju 42. vlade i rušenju premijera Zdravka Krivokapića, bilo same vlade i premijera, koji su možda u jednom trenutku možda smatrali da nema potrebe za promjena”, rekao je Bečić.

Bečić je istakao da je pokazana dobra volja, sklonost ka racionalnim i razumnim rješenjima i da je Demokratski front (DF) odustao od rušenja Vlade, a premijer izrazio spremnost da se uđe u proces rekonstrukcije.

On je naveo da još tri poslanika Građanskog pokreta URA treba da se izraze da li su za rekonstrukciju.

Na pitanje je li ranije trebalo ući u priču o rekonstrukciju, Bečić je kazao da je rješenje u kompromisu i rekonstrukciji Vlade i da će rezultati biti bolji, vidljiviji i snažniji što prije se to riješi.

“U ovih godinu dana sve je bilo moguće u crnogorskom parlamentu, mi se sada učimo nekim demokratskim lekcijama, koje smo davno trebali da naučimo, ali mislim da je ovo dobro za parlamentarnu demokratiju, Još ranije je trebalo ući u ovaj proces”, dodao je Bečić, prenosi portal RTCG.

Bečić je rekao da nikada neće davati doprinos prepucavanjima i polarizaciji društva.

Prema njegovim riječima, ključni problem nestabilne parlamentarne većine su konstantni sukobi.

“Posljednji sastanak predstavnika parlamentarne većine, krajem jula, je završen sa zaključkom da su osnova razrješenja situacije da se dva najveća subjekta u parlamentarnoj većini usaglase oko elemenetarnih principa kako razriješeiti ovu situaciju i ići naprijed”, rekao je Bečić.

On je dodao da je tokom ljeta odgovornost prebacivana na dva najveća politička subjekta.

Bečić je naveo da je zajedničko saopštenje Demokrata i DF-a bilo prvi korak ka razrješenju političke situacije, a premijer je, kako je kazao, nakon toga pokazao dobru volju i ocijenio da je rekonstrukcija vlade dobar put.

“Iako smo se u decembru zalagali za drugačiji model vlade, danas kada dignemo ruku i podržimo ovu vladu, mi ćemo biti na braniku i mi ćemo biti njeni iskreni podržavaoci”, poručio je Bečić.

Prema njegovim riječima, Demokrate su jedan od rijetkih subjekata koji ničim nije ucjenjivao i uslovljavao, iako su pojedinačno najjača politička partija.

Bečić je rekao da bi za dijalog koji slijedi ostavio sve ono što je analiza rada Vlade, pojedinih ministarstva, članova vlade.

Kako je kazao, bitno je da greške nijesu plod loše namjere i onda se one uvijek mogu ispraviti.

Bečić je rekao da imaju zavidne rezultate nakon godinu dana, od ekonomskog i finansijskog sektora.

“Da ćemo imati ekonomski rast od 13 odsto, da imamo smanjenje deficita BDP sa 11 na 3 odsto, u posljednjim mjesecima suficit u budžetu, 600 miliona u trezoru, da je smanjeno kreditno zaduženje, hedžing, pa će ove godine osam miliona manje biti isplaćeno nego što bi bilo da nije bilo tog aranžmana”, naveo je Bečić.

On je podsjetio da se plate i penzije nijesu smanjivale.

Na pitanje o dijalogu predstavnika Vlade i pojedinih ministarstava, Bečić je istakao da je uvjeren da će to toga doći narednih dana.

“Vjerujem da će se ti razgovori nastaviti u narednim danima i da će se otvoriti sva pitanja koja su potreba i analiza dosadašnjeg rada Vlade i pojedinih ministarstva. Ima prostora da svi budu zadovoljni iz tog procesa i dođemo do modela da osnažimo Vladu i radimo u punom kapacitetu”, kazao je Bečić.

Na pitanje da li GP URA svojim stavom podiže sebi političku cijenu, Bečić je kazao da građani treba da cijene o tome i da je svaki poslanik bitan.

Bečić je naveo da se bez nijednog od 41 poslanika ne može otvoriti parlamentarna većina.

“Imate neke političke subjekte, kao što su Demokrate i neke druge kolege, koje nijednom za ovih godinu dana nijesu bili dio problema, i nijesu ucjenjivali i uslovljavali, nego su se kretali ka nekom kursu pozitive i koji vodi ka stabilizaciji parlamentarne većine”, rekao je Bečić.

On je istakao da je jedini put rekonstrukcija Vlade i da je sve drugo ulaženje u neke aranžmane koji nijesu plod izborne volje građana.

Svi drugi scenariji, prema njegovim riječima, značili bi izdaju izborne volje građana.

“Građani žele stabilizaciju unutar parlamentarne većine i žele da oni kojima su ukazali povjerenje, vode Crnu Goru naprijed i da naredne parlamentarne izbore imamo 2024. Sve drugo je put koji vodi ka iznevjerenim očekivanjima građana”, kazao je Bečić.

Na pitanje o raspodjeli ministarskih funkcija, Bečić je kazao da je za to čuo samo iz medija i istakao da će to biti predmet predstojećeg dijaloga.
Bečić je kazao da to treba da bude predmet dogovora premijera i parlamentarne većine.

“Imamo lepezu kavlitetnih kadrova, nijesmo zaljubljeni niti u jednu poziciju, da jesmo, drugačije bismo postupali posljednjih godinu dana”, poručio je Bečić.

On je naveo i da su Demokrate spremne da, gdje zajednički procijene, njihov kadar i stručnjaci daju doprinos, a ne da zbog pozicije, kako je naveo, dovode u pitanje izbornu volju građana.

Bečić je dodao da o mjestima potpredsjednika sa njim niko nije razgovarao i da bi dobro bilo da Vlada ima tri potpredsjednika i da oni imaju i resorna zaduženja.

“Sada kada je, između premijera i dva najveća parlamentarna subjekta, postignuta saglasnost o načelnom konceptu, imamo kritiku, onda pomislim, neću da vjerujem, da je nekome bio cilj da DF krene u rušenje 42. Vlade i premijera, pa da se krene u neku novu političku realnost, gdje bi možda i mjesto premijera bilo na stolu”, kazao je Bečić.

Po pitanju manjinskih partija u Vladi, Bečić je rekao da je još 2019. govorio da manjisnke partije treba da budu dio svake vlasti u Crnoj Gori, bez obzira ko je tvorio.

On je istakao dobre odnose sa Bošnjačkom strankom, ali i težnju da se Vlada osnaži sa manjinskim partijama.

Bečić je kazao da je sporazum koji su potpisali lideri tri koalcije za njih “sveto pismo i zakon”

“I tako će ostati u narednom periodu, svaki dogovor biće napravljen na bazi poštovanja tog sporazuma, evropskog i evroatlanstskog puta Crne Gore i jake dobre i kvalitetne regionalne saradnje”, kazao je Bečić.

Na pitanje šta da građani očekuju ako se rekonstruiše Vlada, on je naveo da je to put u mnogu veću efikasnost i operativnost.

“Mislim da je bolji model o kojem sada govorimo i da će to vlast učiniti funkcionalnijom, a građani mogu da očekuju još bolje rezultate na polju ekonomske, finansijske i socijalne politike i brobe protiv organizovanog kriminala i korupcije”, poručio je Bečić.

Na pitanje o internom dokumentu diplomata Evropske unije (EU), u koje je Rojters imao uvid, Unija više ne može da se usaglasi oko davanja garancija za buduće članstvo šest balkanskih zemalja, Bečić je rekao da se ne bi bavio nezvaničnim izvorima i medijskim interpretacijama.

“Nego samo onim što su zvanični stavovi i što je od moje komunikacije na zvaničnom nivou sa predstavnicima evropskih institucija”, kazao je Bečić.

Crna Gora je, kako je kazao, za EU najlakši test.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije