fbpx
NaslovnicaCrna GoraBečić: Antifašističkim putem koračamo ka evropskim integracijama

Bečić: Antifašističkim putem koračamo ka evropskim integracijama

Podgorica, (MINA) – Crna Gora, kao multietnička i multikonfesionalna zajednica, i u 21. vijeku odlučno i sve snažnije korača antifašističkim putem ka najvećoj porodici evropskih država, poručio je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

On je, kako je saopšteno iz Skupštine, predsjedniku Evropskog parlamenta Dejvidu Sasoliju i svim evropskim građanima čestitao Dan Evrope.

Bečić je kazao da se 9. maja obilježava pobjeda nad fašizmom i početak stvaranja Evropske unije(EU), istovremeno odajući počast milionima onih koji su položili svoje živote za odbranu čovječanstva, da bi njihovi potomci danas uživali dostojanstven život, po mjeri savremenog građanina.

“Kako tada, tako i danas, ujedinjeni u ideji slobode, glasno ističemo da je fašizam neprihvatljiv u svijetu koji teži ka toleranciji kao vrhunskom načelu savremenog društva”, rekao je Bečić.

On je istakao da su posvećenost Evrope idealima opšteg prosperiteta i pravde inspiracija i za Crnu Goru.

“Da odlučno nastavi borbu protiv i najmanje naznake ovog zla i pokažemo da su sloga, mir i solidarnost temeljne vrijednosti našeg društva”, naveo je Bečić.

Kako je rekao, Crna Gora je prepoznata po antifašističkom nasljeđu i jedinstvenom, opštenarodnom Trinaestojulskom ustanku 1941. godine, kao prva država koja je pružila otpor u tada porobljenoj Evropi.

“Antifašističkim putem Crna Gora kao multietnička i multikonfesionalna zajednica odlučno korača i u 21. vijeku, i sve snažnije i sve brže ka najvećoj porodici evropskih država, jer je antifašistički put – put evropskih integracija”, poručio je Bečić.

On je rekoo da su navedene civilizacijske vertikale i tekovine antifašizma ugrađene u današnju Crnu Goru – respektabilnu članicu NATO saveza, značajnog faktora regionalne stabilnosti i prvu buduću članicu EU.

Bečić, ministarka odbrane Olivera Injac i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Milutin Đurović danas su, povodom 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom, uz vojne počasti položili svijenac na spomenik Partizanu borcu na brdu Gorica.

Vijenac su položili i predstavnici Saveza izviđača Crne Gore, sa načelnikom Saveza Dušanom Masoničićem.

Najčitanije