fbpx
NaslovnicaCrna GoraAktivisti predali zahtjeve VDT-u

Aktivisti predali zahtjeve VDT-u

Podgorica, (MINA) – Aktivisti Pokreta Odupri se 97.000 podnijeli su danas nekoliko zahtjeva za slobodan pristup informacijama Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT).

Foto: MINA

Oni su se okupili ispred Tužilaštva ali im je komandir policije rekao da skup nije prijavljen i da moraju da se raziđu.

Jedan od aktivista, Mirsad Kurgaš, kazao je da riječ o spontanom okupljanju koje je regulisano Zakonom o javnom okupljanju.

On je pozvao VDT da im se obrati i od policije zatražio da im omogući pristup Tužilaštvu da podnesu zahtjev za, kako je rekao, određena kriminalna okupljanja.

Aktivista Nikola Grdinić je rekao da je povod okupljanja napad na aktivistkinje pokreta Odupri se 97.000, koji se dogodio u srijedu a uz to, kako je naveo, došli su sa još jednim zahtjevom.

Oni traže da, u skladu sa Zakonom o slobodnim pristupom informacijama, obavijeste da li su i u kom broju protiv predsjednika države, Mila Đukanovića podnijete krivične prijave, dok je bio na funkciji premijera.

Oni su pitali i da li je bilo krivičnih prijava protiv Đukanovića u svojstvu građanina dok nije obavljao ni jednu funkciju, kao i u periodu dok je obavljao funkciju predsjednika Crne Gore.

»Molimo za podatke o broju podnijetih prijava i da li je po nekoj od tih prijava i postupano«, kazao je Grdinić.

On očekuje brzu reakciju VDT-a, »koje profesionalno ne odrađuje posao«.

»Hoćemo još jednom da vidimo da li oni rade u korist građana, da li je ovo stvarno institucija koja predstavlja pravdu ili selektivnu pravdu. Želimo da vidimo da li zakon važi isto za sve«, poručio je Grdinić.

Prema riječima Dragana Sošića, istovjetan zahtjev predat je i Specijalnom državnom tužilaštvu i u toku je procedura gdje zainteresovani građani, koji žele da doprinesu performansu, ulaze unutra i predaju zahtjev.

„Nakon jučerašnjeg napada na nas, naš odgovor je ovaj zahtjev prema Vrhovnom i specijalnom tužilaštvu, da vidimo kako postupaju“, kazao je Sošić.

On je rekao da je odgovor „režima koji je uhvaćen u pljački i laži“ na današnji performans i spontano okupljanje bio blag.

„Iako su nam dali ultimatum, mi smo ostali, a oni nijesu postupili po svom ultimatumu“, kazao je Sošić.

Prema njegovim riječima, to znači da je režim oslabljen.

„To znači da smo mi jači, odlučniji, uporniji i nastavljamo sa akcijama raznih oblika građanske neposlušnosti, i to ćemo raditi svih narednih dana i nedjelja. Odlučni smo, istrajni, idemo do kraja“, poručio je Sošić.

Nakon sat od početka okupljanja, aktivisti su se razišli.

Najčitanije