fbpx
NaslovnicaCrna GoraAbazović: Nijesmo dobili poziv od PES-a, ne bježimo od dijaloga

Abazović: Nijesmo dobili poziv od PES-a, ne bježimo od dijaloga

Podgorica, (MINA) – Građanski pokret URA nije dobio zvanični poziv Pokreta Evropa sad (PES) za pregovore o formiranju nove Vlade, kazao je lider URA-e i premijer Dritan Abazović i poručio da ne bježe od dijaloga sa bilo kim.

Abazović je to rekao novinarima nakon polaganja kamena temeljca za izgradnju nove osnovne škole u Radovićima u Tivtu.

„Nijesmo dobijali nikakav zvanični poziv niti na njemu insistiramo. Ako bude bilo nekog poziva, mi nikada nijesmo bježali od dijaloga sa bilo kim“, naveo je Abazović.

To, kako je kazao, ne znači da će se dogovoriti, ali je vođenje dijalog stvar političke kulture.

„Toga do sada nije bilo“, dodao je Abazović.

Prema njegovim riječima, pozicija URA-e je kao i dosad vrlo čista i jasna.

Na pitanje postoji li nešto od čega URA neće odustati, ukoliko uđe u pregovore o formiranju Vlade, Abazović je odgovorio da ne bi prejudicirao prije nego taj poziv stigne, ako uopšte bude upućen.

On smatra da je pregovore trebalo drugačije voditi, sa potpuno drugačijom platformom i jasnim principima kakva treba da bude Vlada, a da najviše odgovara građanima u nekom narednom mandatu.

„Dosad sve što smo čuli su neka opšta mjesta da je Crna Gora nezavisna država i tako neke stvari koje se podrazumijevaju“, dodao je Abazović.

Govoreći o situaciji u Izraelu, on je kazao da se prijavilo blizu 40 crnogorskih državljana koji žele da se vrate iz te zemlje, ali da ima i nekih koji ne žele da idu.

„Završavaju se sve procedure. Mi ćemo svoj avion uputiti po naše građane, i mislim da će se to realizovati jako brzo“, rekao je Abazović.

On je istakao da je najvažnije da se državljani Crne Gore, koji žele da budu evakuisani, na vrijeme prijave i iskoriste priliku.

„Zato što ne znamo kakav će biti razvoj događaja i da li će biti zatvaranja aerodroma. To je sad vrlo nepredvidivo. Građani mogu da računaju da će naša nacionalna avio kompanija poći po njih“, kazao je Abazović.

Upitan o dešavanjima u Skupštini opštine (SO) Andijevica, on je rekao da prati situaciju u toj opštini i da će Vlada postupiti u skladu sa onim što budu predlozi Ministarstva javne uprave.

Kako je naveo Abazović, ukoliko SO ne vrši svoju funkciju i ukoliko su paralizovane lokalne institucije, spremni su da intervenišu.

„Izbjegavali smo to da uradimo u mnogim slučajevima iz razloga što građani koji su birali svoje predstavnike, očekuju da odbornici dođu do rješenja“, kazao je Abazović.

On je ocijenio da bi to bilo najbolje.

„Vlada je tu samo kao neka krajnja nužda, i to je mjera koju ne bismo željeli da primjenjujemo. U ovom trenutku, ipak mislim da bi najbolje bilo da oni nađu sami neko rješenje“, naveo je Abazović.

Upitan o gradnji nove škole na Župi u Tivtu, on je kazao da Vlada u potpunosti podržava tu inicijativu i da treba da se završe administrativne stvari.

Planska dokumenta su, kako je rekao Abazović, veliki problem Crne Gore.

On je dodao da je velike probleme napravio Zakon usvojen prije par godina, a koji je donijet u namjeri da se sve centralizuje.

„Moramo da imamo novi zakon da bismo bili efikasniji u djelovanju“, kazao je Abazović.

Prema njegovim riječima, Tivat se razvija brže nego drugi gradovi u Crnoj Gori i obrazovna infrastruktura mora da odgovori novim potrebama i trendovima koji se dešavaju u toj opštini.

„Nijesam za ovu varijantu da se sve centralizuje, niti država ima kapacitete da to radi. Kada bi se to svelo na opštine, onda bi veća odgovornost bila na njima. One bolje znaju koje su njihove potrebe“, dodao je Abazović.

On je ocijenio da Vlada treba da donosi samo planove koji su višeg reda – prostorni plan Crne Gore i one koji se odnose na neka strateška opredjeljenja.

Abazović je, odgovarajući na pitanje da li ima nove informacije o izgradnji škole u Igalu, kazao da će naredne godine početi da se gradi više od 20 novih objekata – vrtića, osnovnih i srednjih škola.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije