fbpx
NaslovnicaMina SportNovi podvig šahista - savladan viceprvak Evrope

Novi podvig šahista – savladan viceprvak Evrope

Podgorica, (MINA) – Crnogorski šahisti priredili su još jedno iznenađenje i savladali vicešampiona Evrope, selekciju Njemačke, rezultatom 2,5-1,5, u petom kolu 45. Šahovske Olimpijade u Budimpešti.

Pečat na pobjedu stavio je Denis Kadrić koji je u duelu sa 20. šahistom svijeta, Vinsentom Kejmerom (2730! rejting) odlično tretirao italijansku odbranu.

“Nakon što je Kejmer zalutao svojom damom u želji da osvoji pješaka, naš šahista je preuzeo inicijativu, a zatim prelijepom žrtvom skakača krenuo da plete matnu mrežu, pa je Kejmer u 35 potezu obustavio svoj otpor, pred neodbranjivim matom”, stoji u saopštenju Šahovskog saveza.

Na drugoj tabli, Nikita Petrov je u sicilijanskoj odbrani brzo izjednačio u duelu sa Dmitrijem Kolarsom, pa su se protivnici nakon dvadesetak poteza saglasili na remi.

Nešto ranije remijem je okončana partija, desetostrukog šampiona Crne Gore, Nikole Đukića i Matijasa Blubauma nakon obostrano korektne igre.

Posljednja je završena partija na četvrtom stolu između Luke Draškovića i Frederika Svanea, gdje je crnogorski reprezentativac lako odbio sve napade njemačkog igrača, pa je remi bio najpravedniji ishod ove partije.

“Velika pobjeda, sigurno najveća u istoriji i velika nada pred poslednjih šest kola Olimpijade. Nadamo se da će naši reprezentativci nastaviti u ovom ritmu i potvrditi maksimu o sportistima kao najboljim ambasadorima Crne Gore”, stoji u saopštenju.

Šahistkinje su poražene u petom kolu od reprezentacije Vijetnama, a prava je šteta meč nije završen neriješenim rezultatom.

Aleksandra Žerebecova je upisala pobjedu na prvoj tabli, dok su Alena Skvorcova i Nikolina Koljević poražene na drugoj, odnosno četvrtoj tabli.

Aleksandra Milović je imala šansu da izjednači, međutim u dobijenoj poziciji i velikom cajtnotu, napravila je grubu grešku pa je Vijetnam slavio 3-1.

Sjutra je na programu šesto kolo.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije