fbpx
NaslovnicaMina SportKonferencija u Dubrovniku od 4. do 7. aprila

Konferencija u Dubrovniku od 4. do 7. aprila

Podgorica, (MINA) – Godišnja konferencija Crnogorske sportske akademije od 4. do 7. aprila u Dubrovniku okupiće naučnike iz cijelog svijeta, predsjedavajući konferencije Duško Bjelica.

On je naglasio da je iz oko 50 država i od oko 360 autora pristiglo je blizu 200 naučnih radova.

“Sada već pouzdano možemo da kažemo da se konferencija CSA svrstava ne samo među vodeće sportske naučne kongrese na Zapadnom Balkanu, već je ona dobila svoju prepoznatljivost u svijetu. Ona je na listi najprestižnijih svjetskih događaja UNESKO-ovog Internacionalnog savjeta za sportsku nauku i fizičko vaspitanje (ICSSPE)“, kazao je Bjelica.

On je podsjetio da konferenciju na temu Sport, fizička aktivnost i zdravlje: savremene perspective organizuju Crnogorska sportska akademija, Fakultet za sport i fizičko obrazovanje Univerziteta Crne Gore i 12 partnerskih fakulteta iz zemalja Evropske unije i regiona.

“Naš organizacioni tim je sve pripremio za predstojeću konferenciju. Poznata su imena plenarnih predavača, svjetskog renomea, iz oblasti nauke o sportu. Pored predavanja po pozivu i radionica, otvoren je poziv za dvije nagrade: za najboljeg mladog istraživača i najbolju ženu u nauci. Za mlade naučne snage, studente master i doktorskih studija iz regiona, organizovana je obuka Centralno-evropskog programa razmjene univerzitetskih studija – CEEPUS, na temu Kako pripremiti, napisati i objaviti naučni rad u sportskoj nauci”, kazao je Bjelica.

Prema njegovim riječima, na jednom mjestu naćiće se aktuelne teme, rasprave i stvoriti mogućnosti za nova umrežavanja, projekte, na svim područjima sportske nauke, uključujući i znanja iz oblasti medicinskih, bioloških, zdravstvenih nauka, bihevioralnih, društvenih nauka, humanističkih, umjetničkih i društvenih istraživanja, politika i praksi vezanih za savremene perspektive sporta, fizičke aktivnosti i zdravlje.

“Naučni radovi biće predstavljeni na konferenciji, a sažeci publikovani u zborniku sažetaka, dok će radovi u cjelosti imati šansu da nađu svoje mjesto u dva naučna časopisa Crnogorske sportske akademije i jednom partnerskom časopisu. Riječ je o časopisima Sport Mont, Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine, kao i u časopisu Journal of Anthropology of Sport and Physical Education, indeksiranim u prestižnim svjetskim međunarodnim bazama”, kazao je Bjelica.

On je kazao da naučni skup ima tradiciju dugu 16 godina, a do sada je održavan u Baru, Kotoru, Tivtu, Herceg Novom, Budvi i Podgorici.

Prošle godine je okupila oko 350 učesnika iz 24 zemlje svijeta.

Najčitanije