fbpx
NaslovnicaMina SportFinansijska pomoć države sportu mora biti veća

Finansijska pomoć države sportu mora biti veća

Podgorica, (MINA) – Finansijska pomoć države crnogorskom sportu mora biti veća, sa jasno definisanim procentom izdvajanja od budžetskih sredstava kako bi imao autonomiju i omogućilo mu se nesmetano poslovanje.

To je rezime zaključaka konferencije Finansiranje sporta – izazovi, prilike i mogućnosti, čiji su organizatori bili Crnogorski olimpijski komitet (COK) i Centar za afirmaciju sporta i mladih (CAMS).

Radna grupa donijela je 19 zaključaka, koji su podijeljeni u četiri oblasti, na osnovu tema panela Konferencije.

“Potrebno je da nadležni organi državne uprave i lokalne samouprave za oblast sporta definišu jasne kriterijume za raspodjelu državnog novca u sportu kako bi se stvorili neophodni preduslovi za objektivnu i nepristrasnu podršku najkvalitetnijim programima sportskih organizacija”, stoji u zaključcima

Navodi se da Zakon o sportu definiše obaveznost revizije sportskih subjekata, ali samo načelno te u njegovoj primjeni postoje ozbiljni problemi jer upućuje na Zakon o reviziji koji ne prepoznaje sportske subjekte kao obveznike revizije.

“Istovremeno u Zakonu o sportu se ne daju kriterijumi koji bi definisali ko je, a ko ne obveznik revizije. Stoga, neophodno je dopunama Zakona o sportu urediti taj segment. Dio novca koji se ostvaruje od prihoda od igara na sreću potrebno je vratiti u sport, kroz konkurse i javne pozive”, stoji u zaključcima koje je predstavio
član Senata Državne revizorske institucije Branislav Radulović.

Navodi se da Crna Gora status COK-a treba urediti posebnim Zakonom o Crnogorskom olimpijskom komitetu.

“Zakon o sportu na adekvatan način ne tretira status Crnogorskog olimpijskog komiteta, on ga samo prepoznaje kroz program sufinansiranja. Ukoliko to ne bude moguće, mora se kroz sistemski pristup u dijelu dopuna i izmjena postojećeg Zakona o sportu urediti status COK-a”, piše u zaključcima.

Navodi se da bi COK zbog svog značaja, stalnosti i međunarodne uloge trebao biti sufinansiran iz sredstava utvrđenih godišnjim Zakonom o budžetu, u skladu sa Zakonom o sportu, koji bi mu omogućio stabilnost i izvjesnost u planiranju budžeta i nesmetano funkcionisanje.

Predsjednik COK-a Dušan Simonović kazao je da je hitno potrebna ozbiljna strategija, umjesto paušalnih ocjena i rješenja, koja su do sada promovisana.

Radulović je naglasio da način finansiranja sportskih organizacija nije u interesu sportista, ali i da kontrola raspolaganja budžetskih sredstava nije riješena na najbolji način.

Ministar sporta Vasilije Lalošević kazao je da će pokušati da se kroz Zakone o igrama na sreću uvrsti obaveza da se određeni dio sredstava opredijeli crnogorskom sportu, kao što je u jednom periodu bio slučaj.

“Pamtim da je bilo riječ o velikoj svoti novca, tako da imamo još jedan resurs, kojim možemo da nadomjestimo praznine u budžetu opredijeljenom za sport”, rekao je Lalošević.

Komentarišući nezadovoljstvo nacionalnih saveza raspodjelom sredstava iz budžeta, Lalošević je kazao da će, kao prvi korak, pomoći onim savezima koji nisu dobili novac iz budžeta.

“Riječ je o džudo, karate i biciklističkom savezu, riječ je i o dodatnim sredstvima za COK, jer oštetiti krovnu organizaciju u godini kada su Mediteranske igre i Igre malih zemalja, potpuno je pogrešno”, rekao je Lalošević.

Prema riječima Simonovića, COK je izradio strategiju, koja može da posluži kao osnov nacionalnoj strategiji.

On je da ona mora da sadrži ono što je javni interes u oblasti sporta.

“Ona bi trebalo da posluži i kao osnov za izradu novog Zakona o sportu, koji će morati dati neka nova rješenja i sadržaje, a koji bi štitili sport, sportiste i sportske radnike, od raznoraznih devijacija koje su do skoro bile prisutne”, rekao je Simonović.

On smatra da se oblast sporta nalazi u ozbiljnoj krizi, navodeći da vjeruje da se može stvoriti sistem koji će u godinama koje su pred nama dati rezultate.

Najavljeno je da će COK uputiti inicijativu Ministarstvu sporta za izmjenu i dopunu Zakona o sportu, kako bi se, kako su naveli, obezbijedio nezavisan rad i finansijska održivost COK-a.

Predstavnik Centra za afirmaciju sporta i mladih
Filip Patković, govoreći o stanju u oblasti sporta u Crnoj Gori i raspodjeli sredstava iz Budžeta za sprovođenje programa sportskih organizacija, kazao je da riječ o procesu koji je obilovao nepravilnostima.

“Na kraju je, ukoliko se ne varam, rezultirao i krivičnom prijavom protiv bivšeg rukovodioca organa. Cjelokupan proces nije odrađen profesionalno, odluke su odlagane, komisija je mijenjana, a prilično je nevjerovatno da prvi sastav komisije nije imao informaciju o iznosu budžeta koji se raspoređuje”, rekao je Patković.

On je naglasio da nijesu ispoštovane odluke nadležnih organa nacionalnih sportskih saveza koji su odredili iznose stipendije, već je starješina organa samovoljno korigovao te iznose.

“To je opet narušavanje nezavisnosti rada nacionalnih sportskih saveza i nepoštovanje odluka organa saveza”, rekao je Patković.

On je naglasio da je zabrinjavajuće što još nije započet rad na novoj nacionalnoj strategiji razvoja sportske oblasti za naredni višegodišnji period.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije