fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoProglasiti 22. mart za Dan sjećanja na žrtve koronavirusa

Proglasiti 22. mart za Dan sjećanja na žrtve koronavirusa

Podgorica, (MINA) – Branilac ljudskih prava Aleksandar Zeković inicirao je kod Vlade da 22. mart proglasi za Dan nacionalnog sjećanja na sve žrtve koronavirusa u Crnoj Gori.

Zeković je objasnio da je 22. marta 2020. godine preminuo prvi građanin Crne Gore od posljedica izazvanih koronavirusom.

“Pokažimo da učimo iz onoga što se dogodilo, da podržavamo rad ljekara i zdravstvenih radnika i da povećamo ulaganja u javno zdravstvo kako bi bili odgovorniji i spremniji za neke buduće pandemije”, naveo je Zeković.

On je rekao da je protekle dvije godine sjećanje na sve žrtve zvanično je iskazala većina opština u Crnoj Gori, uključujući Glavni grad i Prijestonicu kao i predsjednik države Milo Đukanović.

Zeković je kazao da je Djukanović podržao i inicijativu da se u Podgorici ili na Cetijnju podigne i trajni spomenik svim žrtvama koronavirusa.

On smatra da je važno da u Crnoj Gori, bez obzira na sve razlike, da nastavimo sa njegovanjem sjećanja i solidarnosti.

“Svi preminuli su bili voljeni, poštovani i danas nam svima nedostaju. To su bili trenuci kada se od njih nijesmo oprostili na način na koji smo željeli i kako su oni zaslužili”, rekao je Zeković, koji je i član Građanske inicijative “21. maj”.

On je istako da iako Vlada 2021. i 2022. godine nije uspostavila odgovarajući program, tadašnji premijer Zdravko Krivokapić ipak tog dana, u znak sjećanja na sve žrtve, zasadio stabla masline u Tivtu na manastirskom imanju.

“Očekujem da Vlada premijera Dritana Abazovića pozove državne organe, službe i ustanove, jedinice lokalne samouprave, medije, vjerske zajednice, sindikate, poslodavce, političke partije i nevladine organizacije da se kroz različite komemorativne aktivnosti, minutom ćutanja, isticanjem zastava na pola koplja, vjerskom službom i na druge prikladne načine pridruže iskazivanju sjećanja i zajedništva”, rekao je Zeković.

On je kazao da je povodom godišnjice pisma uputio i predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, predsjednici Skupštine Danijeli Đurović i ministru zdravlja Dragoslavu Šćekiću.

Zeković je rekao daItalija danas, različitim prikladnim programima, zvanično obilježava sjećanje na svoje žrtve.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije