fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoPerović: Stabilnost Zapadnog Balkana od značaja za ukupnu euroatlantsku bezbjednost

Perović: Stabilnost Zapadnog Balkana od značaja za ukupnu euroatlantsku bezbjednost

Podgorica, (MINA) – Stabilnost Zapadnog Balkana od velikog je značaja za ukupnu euroatlantsku bezbjednost, ocijenio je državni sekretar u Ministarstvu odbrane Krsto Perović.

Iz Ministarstva odbrane rekli su da je Perović danas posjetio bazu u Butmiru, gdje se u odvojenim susretima sastao sa komandanticom NATO štaba u Sarajevu brigadnim generalom Pamelom Mekgah i komandantom misije EUFOR Althea general-majorom Helmutom Habermajerom.

Perović je kazao da je stabilnost Zapadnog Balkana od velikog značaja za ukupnu euroatlantsku bezbjednost, što je, kako je naveo, konstatovano i na ovogodišnjem Samitu NATO lidera u Viljnusu, kao i na nedavnom sastanku ministara odbrane Alijanse u Briselu.

On je rekao da će Alijansa ostati čvrsto posvećena evroatlantskoj perspektivi regiona, pružajući konkretne vidove pomoći u reformskim procesima državama aspirantima.

Perović je kazao da nestabilnosti u drugim regionima mogu imati šire implikacije i na region Zapadnog Balkana, zbog čega međunarodni akteri moraju snažnije i odlučnije nego ikad uložiti dodatne napore kako bi se izbjegla dalja eskalacija sukoba.

On je, kako se navodi, u tom kontekstu naglasio značaj NATO prisustva u ovom dijelu Evrope, kao i angažman snaga EUFOR-a, koji predstavljaju ne samo garant stabilnosti, već i preduslov očuvanja političkog dijaloga i saradnje.

Perović je istakao da Crna Gora, kao članica Alijanse, promoviše evropsku i evroatlantsku perspektivu Zapadnog Balkana, imajući u vidu značaj integracija, kao jedinog garanta trajne stabilnosti na ovim prostorima.

Mekgaha je kazala da je Zapadni Balkan sve više u fokusu međunarodne zajednice i jedan od prioriteta Alijanse i istakla čvrstu posvećenost NATO štaba u Sarajevu daljim reformskim procesima u Bosni i Hercegovini (BiH).

Ona je naglasila da su u proteklom periodu realizovane brojne aktivnosti koje su za cilj imale izgradnju održivih institucija odbrambenog i bezbjednosnog sektora.

Mekgaha je, osvrćući se na nedavna dešavanja kako na regionalnom, tako i širem bezbjednosnom planu, istakla da NATO štab u Sarajevu ostaje važna komponenta u nastojanjima da se održi mir i stabilnost na Zapadom Balkanu, kao i da njegova uloga danas posebno dobija na važnosti.

Habermajer naglasio je da su snage Evropske unije u BiH čvrsto posvećene očuvanju bezbjednog i mirnog okruženja u regionu.

On je dodao da, iako na odvojenim zadacima, NATO i EUFOR sprovode komplementarne aktivnosti, kako bi se zajedničkim zalaganjem stvorili preduslovi za očuvanje dugoročne stabilnosti na Zapadnom Balkanu, imajući u vidu njegov značaj za bezbjednost cjelokupnog euroatlantskog područja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Radović i Bakić na turniru u Laškom

Podgorica, (MINA) - Crnogorski paraolimpijci, Filip Radović i Luka Bakić, od utorka do petka...