Naslovnica Crna Gora Društvo Pantović: Nema uslova za vježbu na Sinjajevini

Pantović: Nema uslova za vježbu na Sinjajevini

Podgorica, (MINA) – Izviđački tim Vojske Crne Gore (VCG) konstatovao je da se nijesu stekli uslovi za vojnu vježbu uz gađanja minobacačima na Sinjajevini, kazao je načelnik štaba Generalštaba VCG Aleksandar Pantović, navodeći da će konačna odluka biti donijeta danas ili sjutra.

Pantović je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore rekao da će Vojska nastaviti svoje aktivnosti na Sinjajevini kad se za to steknu uslovi.

On je, kako prenosi Portal RTCG, kazao da Vojska mora da vježba na svojoj teritoriji, i da ne žele da se konfrontiraju s narodom.

“Mi smo prekjuče izvršili izviđanje, konstatovano je da se nijesu steklil uslovi za gađanje i da to nije moguće“, rekao je Pantović.

Kako je naveo, izvještaj je dostavljen ministru odbrane i Savjetu za odbranu i bezbjednost.

„Pretpostavljam da će odluka biti donošena danas ili sjutra. VCG će tamo nastaviti aktivnosti kad se za to stenu uslovi. Kad svi uslovi budu zadovoljeni mi ćemo nastaviti s realizacijom vježbe”, rekao je Pantović, dodajući da Vojska ima ustavnu i zakonsku obavezu da radi.

Govoreći o odluci da poligon bude na Sinjajevini, Pantović je kazao da je procedura pokrenuta na inicijativu Generalštaba 2013. godine, a zaključkom Vlade formiran je tim koji je definisao kriterijume za lokaciju.

On je podsjetio da je Ministarstvo odbrane 2018. godine organizovalo okrugli sto na tu temu, i da su se tada pojavile samo dvije nevladine organizacije (NVO) koje se bave zaštitom prirode.

“Bilo je dosta građana zainteresovanih koji su gore ljeti sa stokom, u nekoliko navrata smo slali pozive za otovrene razgovore. Za ovu vježbu znamo više od godinu dana. Vrlo transparentno smo ušli u ovu priču. Mi smo ubijeđeni da neće biti bilo kakve štete”, naveo je Pantović.

Milan Sekulović iz Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu kazao je da mještani i NVO aktivisti na tom području organizuju danonoćne straže.

“O tome se prije svega nije pričalo s mještanima, niko nije njih pitao o tome da se to područje pretvori u vojno-strelišni poligon. Ali oni su dali svoj odgovor, mi tamo imamo narodne straže. Ovo nije prkos državi, nego čin ponosa”, rekao je Sekulović.

Najčitanije