fbpx
NaslovnicaCrna GoraJovović novi predsjednik Matice crnogorske

Jovović novi predsjednik Matice crnogorske

Podgorica, (MINA) – Dilomirani pravnik Ivan Jovović izabran je, na vanrednoj Skupštini, za novog predsjednika Matice crnogorske.

Jovović je član Upravnog odbora Matice crnogorske od 2013. godine i predsjednik njenog ogranka u Baru.

Od 2022. godine je na poziciji načelnika za viznu politiku, prelete i tranzit u Ministarstvu vanjskih poslova.

Vanredni je član Dukljanske akademije nauka i umjetnosti i član Crnogorskog PEN centra.

Jovović je, u obraćanju članovima Skupštine, naglasio odgovornost pozicije predsjednika Matice u crnogorskom društvu, imajući u vidu da je, kako je naveo, za protekle tri decenije ostavila neizbrisiv trag u crnogorskoj kulturi.

Prema njegovim riječima, Matica je dala značajan doprinos oblikovanju savremenog identiteta crnogorskog naroda, o čemu svjedoče i najviša državna priznanja.

Jovović je istakao da društveno-političke promjene u Crnoj Gori zahtijevaju od Matice crnogorske da, uprkos nepovoljnom ambijentu, nastavi da obavlja zadatu misiju.

“Jasno je da, u postojećim okolnostima, neće biti jednostavno raditi na očuvanju i njegovanju identiteta crnogorskog naroda i proklamovanih vrijednosti Crne Gore, kao građanskog, pa samim tim multikulturalnog i sekularnog društva, koje želi suštinski da bude integralni dio evro-atlantske zajednice država i naroda”, kazao je Jovović.

On je naglasio da su te vrijednosti ugrađene u temelje Matice i one su obavezujuće “da ih branimo kroz različite forme djelovanja, u granicama kadrovskih i materijalnih mogućnosti, s obzirom da je državni i nacionalni integritet Crne Gore, duboko uzdrman”.

“To proizvodi zabrinutost, ne samo kod našeg članstva, već i kod mnogih građana Crne Gore, kao i kod pripadnika naše dijaspore”, rekao je Jovović.

On je poručio da će sa pozicije predsjednika Matice crnogorske biti iskreni saveznik svim subjektima koji žele da unaprijede crnogorski kulturni proizvod, zaštite nacionalnu baštinu, i sva zagarantovana individualna i kolektivna prava crnogorskog naroda i svih građana Crne Gore.

Skupština Matice crnogorske je za novog člana Upravnog odbora izabrala profesoricu na Filološkom fakulteta Univerziteta Crne Gore,
Jasminu Nikčević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije